Пропътувай мечтите си!
Пропътувай мечтите си!

Полезна информация

Екскурзии и почивки » Полезна информация » Полезна информация за Германия
Инфо за страната
Германия
Флаг Германия
Германия

Столица: Берлин
Най-голям град: Берлин
Официален език: Немски
Население: 81 799 600
Площ: 357 021km2

Валута: Евро (EUR)
Часова зона: GMT+1

ЗНАМЕ: Трикольор – черно, червено и златно, поставени хоризонтално. Смята се, че германския трикольор произлиза от цветовете на герба на Свещената Римска империя. За първи път комбинацията черно-червено-златно се появява по време на освободителната война против Наполеон. След идването на Хитлер традиционното знаме на Германия е забранено, като вместо него се използва знамето на Националсоциалистическата партия. След края на Втората световна война страните-победителки забраняват всички германски национални знамена и Германия остава без свое знаме. През 1949 година традиционният германски трикольор е приет за национално знаме на ФРГ, а по-късно ГДР използва същото знаме, само че в средата му е поставен герба на страната.

ПЛОЩ: 357 021 км2 – Германия е най-голямата страна в Централна Европа, простираща се от Алпите до Северно и Балтийско море. Германия е шестата най-голяма страна по площ в Европа.

ГРАНИЧИ С: Дания, Северно и Балтийско море на север, Полша на изток, Чехия на югоизток, Австрия и Швейцария на юг, Франция на югозапад, Белгия, Люксембург и Холандия на запад.

НАСЕЛЕНИЕ: Германия има население от 81,799,600 души (по данни от 2010), което я прави първата с най-голямо население на Европа след Русия. Гъстотата на населението е 229 д/км2, а естественият прираст – 1,0‰. Средна продължителност на живота за мъже е 74 години, а за жени – 80 години. Около 91 % от населението на страната са германци, 2,1% са турци, и колко 6,7% други.

ВЕРОИЗПОВЕДАНИЯ: Мнозинството от населението на Германия са християни – 64.2% (31,4% католици, 30,8% протестанти, 2% православни), следват атеисти – 29.6%, мюсюлмани – 4% и други.

СТОЛИЦА: Берлин (3 429 300 жители, заедно с предградията 3 700 000; по данни от 2008 година).

ГОЛЕМИ ГРАДОВЕ: Хамбург (1 743 627 жители), Мюнхен (1 259 677 жители), Кьолн (983 347 жители), Франкфурт на Майн (651 899 жители), Щутгарт (592 569 жители), и Дортмунд (588 168 жители); по данни от 2005 година.

РЕЛЕФ: Северната част на Германия лежи в Северногерманската равнина като равният терен бива прекосяван от големи речни басейни, течащи на север (Елба, Емс, Везер, Одер). Мочурища и блата се срещат в близост до границата с Дания и по Фризийския бряг. В песъчливия Мекленбург на северозапад има много езера, образувани от ледници, датиращи от последната ледникова епоха.
На юг през Централна Германия релефът се редува с хълмисти и планински местности, някои от които са образувани от древна вулканична дейност. Долината на Рейн се врязва в западната част на този регион. Централните възвишения продължават на изток и на север от двете страни на река Зале, а след това се сливат с планините Ерцгебирге на границата с Чехия. Тези местности включват и планинските масиви Айфел, Хунсрюк и Палатиновата гора на запад от Рейн, хълмовете Таунус на север от Франкфурт, масива Фогелсберг, планините Рьон и Тюринговата гора. На юг от Берлин източноцентралната част от страната прилича повече на ниските северни части с песъчлива почва и речни мочурища като региона Шпревалд.
Релефът на Южна Германия е очертан от няколко продълговати хълма и планински вериги като двата близки масива Швабска и Франконска Алб и Баварската гора покрай границата между Бавария и Чехия. Алпите на южната граница са най-високите планини в Германия, но сравнително малко алпийски терен се намира на територията на страната (в югоизточна Швабия и Горна Бавария) в сравнение с този, разположен в Швейцария и Австрия. Чрез своите източни склонове, планината Шварцвалд, намираща се на югозападната граница с Франция, разделя Рейн от притоците на Дунав.

ГОЛЕМИ РЕКИ: Най-значимите реки във Германия са Рейн (865 км), Дунав (647 км на територията на Германия), Везер (744 км), Елба (727 км), Майн (524 км) и Емс (371 км), които са свързани помежду си с канали.
Рейн е най-голямата река в Германия. Тя се формира край Райнехау в Швейцарските Алпи, в кантона Граубюнден, където двата му първоначални притока Фордеррайн и Хинтеррайн се обединяват, след което тече на север, представлявайки границите между Швейцария-Лихтенщайн и Швейцария-Австрия. После реката се влива в Боденското езеро (езерото Констанц). Изтичайки от противоположната му страна, тече на запад и служи за граница между Швейцария и Германия, след което в нея се влива река Ааре, която увеличава многократно дебита на Рейн. Рейн продължава на север, като по нея минава част от южната граница на Германия с Франция, преди да навлезе изцяло в Германия, където в реката се вливат множество притоци. След това реката прави завой на запад към Холандия, където заедно с Мьоза образува обширна делта, разделяйки се на три главни ръкава и оттичайки се в Северно море. Сред по-важните градове, разположени на реката, са Базел в Швейцария, Карлсруе, Майнц, Манхайм, Бон, Кьолн, Дюселдорф и Дуисбург в Германия, Утрехт и Ротердам в Холандия.
Мнозина немски писатели и композитори са посвещавали свои произведения на Рейн, сред които и Рихард Вагнер със своята опера „Рейнско злато“, част от цикъла „Пръстенът на нибелунгите“.

ПЛАНИНИ: Най-високите планини в Германия са разположени в южната част на страната, които са най-северните разклонения на Алпите. Други по-големи планини в Германия са Шварцвалд, Швабската и Фраконска Алб. В Централна Германия по-значимите планини са Тюринговата гора и Централните възвишения. Северна Германия е с изключително равниен релеф.

НАЙ-ВИСОК ВРЪХ: Цугшпице (2 962 м) намира се в Северните варовикови Алпи.

ДЪРЖАВНО УСТРОЙСТВО: федерална парламентарна република. Парламентът на Германия е двукамарен – Бундестаг (долна камара) и Бундесрат (горна камара). Изпълнителната власт в страната е в ръцете на федералния канцлер, който е начело на федералното правителство. Президентът на Германия се избира за срок от 5 години от Бундесрата. Властта, с която разполага федералния президент на Германия, е силно ограничена от конституцията. Той разполага най-вече с представителни функции. В административно отношение Германия представлява федерация на 16 федерални провинции (Bundesländer). Две от провинциите (Хамбург и Бремен) имат статут на свободни градове-провинции, а федералната столица Берлин има статут на самостоятелна провинция.

ИКОНОМИКА: Германия има силноразвита икономика и се нарежда сред страните от Г-8. Страната е най-силно развитата индустриална държава в Европейския съюз. По обем на промишленото производство е на трето място в света след САЩ и Япония, а по размер на външната търговия е на второ място след САЩ. В икономиката на страната господстват концерни, образуващи най-големите частни банки и монополистически групи, някои от които са мощни транснационални корпорации. Водещи в тежката промошленост са “Тисен”, “Круп”, “Манесман”, контролиращи въгледобива, черната металургия и тежкото машиностроене, в автомобилната промишленост доминират “Даймлер Бенц” и “Фолксваген”, в електротехническата и електронната – “АЕГ Телефункен”, “Бош” и “Сименс”, в химическата – “Хьохст”, “БАСФ” и “Байер”. Делът на държавния сектор в икономиката на страната е по-малък от този на Франция и Великобритания. Значителна роля играе чуждестранният капитал, особено американският, на който се падат 40% от всички чуждестранни инвестиции. Селското стопанство заема 1,2 % от икономиката, промишлеността 30,4 %, а услугите 68,4 %. В Германия се добиват се въглища, нефт, природен газ, готварска сол, калиеви соли. Развита е и черната и цветна металургия, машиностроителната, нефтохимическата, химическата (Рейн-Вестфалски район; синтетичен каучук), текстилната, кожено-обувната, хранително-вкусовата промишленост. Стопанството е висoкoразвито. Отглежда се едър рогат добитък, птици, свине, овце. Добива се пшеница, ечемик, овес, ръж, картофи, захарно цвекло. В Германия са посторени 40 826 км жп линии, 656 140 км шосета, 2500 км петролопроводи. Държавата разполага с 6,4 млн. бр.р.т. морски и речен флот, 613 летища (2000).

Брутен вътрешен продукт на глава от населението, в долари (БВП): По брутен вътрешен продукт Германия заема трето място след САЩ и Япония. През 2007 година страната се нарежда на пето място в света по икономически ръст, като отстъва само на страни като Китай и Индия.  

година БВП
2005 30,100
2006 31,900
2007 34,100
2008 35,400
2009 34,200
2010 35,700
2011 37,900
2012 39,700
 

ОФИЦИАЛНИ ПРАЗНИЦИ: 1 януари (Нова година), Разпети Петък, Великден, Възнесение Господне (четвъртък, 39 дни след Великден), Петдесетница (понеделник, 50 дни след Великден), 1 май (празник на труда), 15 август (Успение Богородично), 3 октомври (национален празник – Ден на обединението), 31 октомври (Ден на Реформацията – празнува се само в протестантските провинции), 1 ноември (Вси Светии), 25 декември (Коледа), 26 декември (Св. Стефан).

Инфо за посолството

АДРЕС НА БЪЛГАРСКОТО ПОСОЛСТВО В ГЕРМАНИЯ:
BOTSCHAFT DER REPUBLIK BULGARIEN
MAUER STR. 11
10117 BERLIN
Tel: 00 4930/ 201 09 22 до 26

АДРЕС НА БЪЛГАРСКОТО ГЕНЕРАЛНО КОНСУЛСТВО В МЮНХЕН:
GENERAL KONSULAT DER REPUBLIK BULGARIEN
WALHALLSTRASSE, 7
80639 MUNCHEN
Tel: 00 4989/ 171 176 14; 00 4989/ 171 176 15

 

Инфо за музеи
Мюнхен
Старата Пинакотека
Старата Пинакотека е сградата в стил Венециански Ренесанс.  Построена е през 30-те години на XIX век, за да приюти колекцията от живопис на херцозите Вителсбах. Галерията притежава над 800 картини от периода XIV-XVIII век, включтелно творби на Джото, Рафаело („Светото семейство” – първата негова картина донесена в Германия), Леонардо да Винчи (“Девата с Младенеца”), Тициан (“Трънния венец”), Тинторето, Фра Анджелико („Погребението на Исус...
виж повече
Новата Пинакотека
Новата Пинакотека е сграда в постмодернистичен стил, дело на архитекта Александър фон Бранкас. Построена е на мястото на по-стара сграда, издигната по времето на Лудвик I Баварски, която е унищожена по време на Втората световна война. Новата пинакотека приютява картини и скулптури от XVIII и ХIХ век, от Класицизма до Ар нуво. В нея можете да видите живописни творби на Гоя, Клод Моне, Едуар Мане („Закуска в ателието”), Пол Гоген, Ван Гог, Пол Сезан, Сьора, Синяк, Писаро,...
виж повече
Модерната Пинакотека
Модерната Пинакотека се разпростира на огромно пространство – 12 000 кв м. Това е галерия, посветена на изкуството на XX и XXI век, предлагаща колекции от четири области: живопис, графика, архитектура и дизайн. Тук можете да се насладите на шедьоври на Оскар Кокошка, Анри Матис („Натюрморт с мушкато”), Пикасо, Салвадор Дали, Хуан Миро, Макс Бекман и др. Тук са изложени и картини на художниците от течението „Синият конник” - Василий Кадински, Франц Марк, Паул...
виж повече
Дойчес музеум
Дойчес музеум се намира на остров в река Исар. Открит е през 1925 г. и е един от най-богатите музеи за наука и техника в света. Той отразява развитието на науката и техниката от тяхното възникване до наши дни. Създаден е от пионера на електрификацията в Бавария - Оскар фон Милер.
виж повече
Резиденция на Вителсбахите
Резиденция на Вителсбахите – през 1385 г. херцозите Вителсбах започват да строят нова резиденция, която се оформя с времето в мащабен комплекс. Особен интерес представлява Съкровищницата, където могат да се открият корони, диадеми, подвързии за книги украсени със скъпоценни камъни, чаши, саби, ками. Интересен е изваяният с орнаменти кръст, принадлежал на кралица Жизел Унгарска (началото на ХI век), както и едно прекрасно произведение на бижутерското изкуство, уникат, представляващ...
виж повече
Германски музей по лов и риболов
Германски музей по лов и риболов – намира се в сърцето на стария град, в сградата на старо августинско абатство (1618-1621). Притежава колекция от старо и модерно ловно оръжие, ловни трофеи (особено впечатлява гигантският скелет на ирландски елен от мезозойската епоха), картини, представляващи ловни сцени, препарирани животни. Музеят има специална сбирка от различни видове сладководни риби.
виж повече
Цени на музеи

МЮНХЕН
Пинакотеки (картинни галерии)
– Старата – понеделник затворена, вторник – от 10.00 ч до 20.00 ч., сряда - неделя - от 10.00 ч. до 18.00 ч. – 7 EUR; Новата – вторник затворена, сряда - от 10.00 до 20.00 ч., понеделник, четвъртък - неделя - от 10.00 ч. до 18.00 ч.  – 7,00 EUR;
Дойчес музеум – 12,00 EUR, за деца от 6 до 17 год. – 4 EUR (работи всеки ден от 09.00 ч до 17.00 ч);
Музей на лова и риболова – 5,00 EUR, деца до 16 г – 2,50 EUR, работи всеки ден от 09.30 ч до 17.00 ч.

БАВАРСКИ ЗАМЪЦИ
Дворец Хоеншвангау и дворец Нойшванщайн
(групова цена с предварителна резервация) – 25 EUR, деца до 18 г – безплатно;
Дворец Линдерхоф (групова цена с предварителна резервация) – 8,50 EUR, деца до 18 г –  безплатно;
Дворец Херенкимзее – 9 EUR, 
Корабче до двореца Херенкимзее (Херенинсел) – около 8 EUR;

БОДЕНЗЕЕ
Корабче от Констанц до острова Майнау + такса за вход в Майнау
– около 35 EUR.

ХАМБУРГ
Разходка с корабче по пристанището
– около 12 EUR;

БЕРЛИН
Пергамон музеум
– 12 EUR, за ученици до 18 г – безплатно, студенти – 6 EUR, работи всеки ден от 10.00ч до 18.00ч, четвъртък до 20.00ч;
Нойес музеум – 12 EUR, за ученици до 18 г – безплатно, студенти – 6 EUR, работи всеки ден от 10.00ч до 18.00ч, четвъртък до 20.00 ч;
Старата национална галерия – 10 EUR, за ученици, студенти и пенсионери – 5 EUR, понеделник затворен, вторник-неделя – от 10.00 ч до 18.00 ч, четвъртък до 20.00ч;
Исторически музей – 8  EUR, за деца до 18 г. безплатен, студенти - 4 EUR, работи всеки ден от 10.00 до 18.00 ч.

ПОТСДАМ
Двореца Сансуси
– 12 EUR, студенти и пенсионери – 8 EUR. От 01.11.2018 - 31.03.2019 г. - понеделник - затворен, вторник - неделя - 10.00 ч. - 16.30 ч.

НЮРНБЕРГ
Замъка Кайзербург
- 7 ЕUR, за ученици до 18 г. безплатно, от април до септември - 09.00 ч. - 18.00 ч., от октомври до март - от 10.00 ч. - 16.00 ч.;
Национален музей – 8 EUR, за студенти и пенсионери – 5 EUR, вторник-неделя от 10.00 ч до 18.00 ч, сляда - от 10.00 ч. - 21.00 ч., понеделник затворен);
Музей на играчката – 6 EUR, за студенти и пенсионери – 1.5 EUR, понеделник затворен, вторник-петък от 10.00 ч. до 17.00 ч, събота и неделя от 10.00 ч и 18.00 ч;
Къщата на Дюрер – 6 EUR, за студенти и пенсионери – 1.5 EUR, понеделник-петък от 10.00 ч до 17.00 ч, събота и неделя от 10.00 ч и 18.00 ч;

ДРЕЗДЕН
Дрезденската галерия
– 12 EUR (при временни експозиции, таксата за вход се увеличава), деца до 17 г – безплатно, студенти - 9 EUR, работи всеки ден без вторник от 10.00 ч. до 18.00 ч.

ЛЮБЕК
Музея „Св. Анна“
– 12 EUR, деца от 6 до 18 г. - 6 EUR, до 6 г. - безплатно, студенти - 10 EUR, работи всеки ден без понеделник от 10.00 до 17.00 ч;
Музея към портата „Холстен“ – 7 EUR, от 6 до 18 г. - 2,50 EUR, под 6 г. - безплатно, студенти - 3.50 EUR, от 01 март до 31 март работи вторник - неделя от 10.00 до 17.00 ч, от 01 април до 31 декември работи от понеделник - неделя от 10.00 ч. до 18.00 ч.
Къщата музей на Гюнтер Грас – 7 EUR, от 6 до 18 г. - 2.50 EUR, под 6 г. - безплатно, студенти - 3.50 EUR, от 01 март до 31 март работи вторник - неделя от 10.00 до 17.00 ч, от 01 април до 31 декември работи от понеделник - неделя от 10.00 ч. до 17.00 ч.
Музея на марионетките – затворен за посещения две години от януари 2018 г., заради реставрация.

КЬОЛН
Музея „Лудвиг“
– 13 EUR, деца до 18 г – безплатно, студенти - 8.50 EUR, понеделник затворен, вторник-неделя от 10.00 до 18.00 ч;
Романо-германския музей – 6.50 EUR, студенти - 3.50 EUR, понеделник затворен, вторник-неделя от 10.00 до 17.00 ч; Градския музей на Кьолн – 5 EUR, до 6 г. - безплатно, студенти - 3 EUR, понеделник затворен, вторник-неделя от 10.00 до 17.00 ч; Праеториума (двореца на римския управител) – 3,50 EUR, до 6 г. - безплатно, вторник-неделя от 10.00 до 17.00 ч, понеделник затворен.

Музеите изискват документ за самоличност  за удостоверяване на възрастта при ползване на намаление.

Оповестените тук цени на музеи са към 18.12.2018 г. и „Руал Травел“ не се ангажира с тяхната абсолютна точност.