Пропътувай мечтите си!
Пропътувай мечтите си!

Полезна информация

Екскурзии и почивки » Полезна информация » Полезна информация за Великобритания
Инфо за страната
Великобритания
Флаг Великобритания
Великобритания

Столица: Лондон
Най-голям град: Лондон
Официален език: Английски
Население: 62 262 000
Площ: 244 820km2

Валута: Британска лира (GBP)
Часова зона: GMT

ЗНАМЕ: Юниън Джак е традиционното име на националното знаме на Великобритания, което официално се нарича Юниън Флаг (Знаме на съюза). Първият Юниън Джак възниква през 1606 година след обединението на Шотландия и Англия. Представлява наслагване на знамето на Англия (Георгиевски кръст на бял фон) и шотландското знаме – бял Андреевски кръст на син фон. През 1801 година, с обединението и политическата интеграция на Ирландия, тогавашното Ирландско знаме (червен Андреевски кръст на бял фон – т.н. кръст на Свети Патрик) става част от Юниън Джак. През 1809 година Юниън Джак е утвърден от британския парламент за национално знаме.
Много бивши британски колонии имат в националното си знаме (обикновено горе, вляво, до дръжката на знамето) британското знаме. Такова е знамето на Австралия, Фиджи, Нова Зеландия, Хавай (днес 50-ти щат на САЩ).

ПЛОЩ: 244 820 км2 – Обединеното кралство на Великобритания и Северна Ирландия е островна държава в Западна Европа. Състои се от четири историко-географски области: Англия, Уелс, Шотландия и Северна Ирландия.
Обединеното кралство включва и 5100 по-малки острова т.нар. Британски острови, които образуват най-големия архипелаг на континента. Някои от най-големите острови, които са владение на Обединеното кралство, са Ман, Джърси и Гърнси, (като юридически те не са част от Обединеното кралство, но на практика са под опеката ѝ). Големите островни групи са Нормандски, Оркнейски, Шетлъндски и Хебридски острови. На изток от Великобритания се намира Северно море, като в плитчината Догер банк има големи залежи на нефт и природен газ, както и много риба. Западните брегове се мият от Атлантическия океан.
Проливът Ла Манш е връзката на Обединеното кралство с континентална Европа. Ширината на този пролив, наричан от британците Дъ Инглиш Ченъл е 220 км, а в най-тясната си точка Па дьо Кале – 32 км.

ГРАНИЧИ С: границите ѝ са морски – на изток със Северно море, Ирландско море, на север и запад с Атлантическия океан и на юг граничи със Западна Европа посредством Ла Манш. Страната има сухоземна граница единствено с Репубика Ирландия (Ейре) в Северна Ирландия.

НАСЕЛЕНИЕ: Населението на Великобритания приблизително се изчислява на 60 млн души. Гъстотата му е 250 д/км2, като най-висока е в Англия, а най-ниска в Шотландия. Естественият прираст е 1 ‰. В трудоспособна възраст е близо 2/3 от населението. Към местните народи се отнасят англичаните (77 %), шотландците (9 %), ирландците (4 %), ълстърците и уелсците (по 2 %). Срещат се още индо-пакистанци, преселници от Антилските острови и др.

ВЕРОИЗПОВЕДАНИЯ: Преобладават протестантите, които се отнасят към Англиканската църква. Има също така католици, мюсюлмани, индуисти, сикхи и юдеи.

СТОЛИЦА: Лондон (7 556 900 жители, заедно с предградията – 8 278 251, а цялата агломерация – от 12 300 000 до 13 945 000; по данни от 2007 година)

ГОЛЕМИ ГРАДОВЕ: Бирмингам (989 141 жители), Глазгоу (604 355 жители), Ливърпул (468 011 жители), Лийдс (460 459 жители), Шефилд (449 971 жители), Единбург (441 419 жители) и Манчестър (395 323 жители) – по данни от 2007 година, без предградията.

РЕЛЕФ: В северните части (Шотландия) релефът на Великобритания е предимно хълмисто-планински. Тук се извисяват Северношотландските планини, където и е най-високата точка в страната и Южношотландските възвишения. В средната част се намират ниските Пенинските планини и Кимбърландският масив, а на запад, на територията на Уелс – Камбрийските планини. На югоизток релефът е низинно-равнинен, като в тази част се намира плодородният Лондонски басейн. Към този тип релеф се отнасят също Червената равнина (в централната област) и Средношотландската низина (на север).

ГОЛЕМИ РЕКИ: Най-значимите реки във Великобритания са Темза (346 км), Севърн (354 км), Трент (297 км), Уз (230 км), Клайд (172 км) и Мърси (113 км), които са свързани помежду си с многобройни канали. Големите езера са над 40 на брой, като в Шотландия се намира легендарното езеро Лох Нес.
Темза е най-голямата река във Великобритания и втора по дължина след река Севърн. Водосборният ѝ басейн е 15 300 км2 и среден годишен отток 260 м3/с. Извира от Котсуолд Хилс и се влива в Северно море, образувайки голям естуар. Приема много притоци. Има дъждовен режим и е много пълноводна, най-вече през зимата. Плавателна почти по цялата си дължина. По долното ѝ течение се усеща силното влияние на приливите. До Лондон могат да достигат и морски съдове. Темза има голямо транспортно-икономическо значение. Името ѝ идва от латинското „Тамесис“ – така Цезар нарекъл реката по време на войните си с галите. Темза преминава през градовете Оксфорд, Абингдън, Уиндзор/Итън и Лондон.

ПЛАНИНИ: Най-високите планини в Обединеното кралство са Северношотландските планини. Други планини в Шотландия са Южношотландските възвишения, които са с по-ниска средна надморска височина и в най-южните си части имат предимно хълмист релеф.
В Англия най-високите планини са Пенините. Средната им надморска височина е неповече от 900 м. Разположени са предимно в Северна Англия. Общата им дължина е около 250 км. Откритите през 17 и 18 век въглищни залежи и последвалото им разработване дават силен тласък в развитието на този район на Великобритания, въпреки че днес това е най-рядко населеният район в страната.
В Уелс се намират Камбрийските планини, които доминират в пейзажа на областта. Първоначално с това название са били наричани само най-високите части на Уелс, но след 1950 година с това определение започват да се наричат и възвишенията на Среден Уелс. Най-високата част на Камбрийските планини е Плинлимън, от чиито склонове извира най-дългата британска река Севърн. Характерното за Камрийските планини са водни ресурси, поради което именно тук са построени доста язовири.

НАЙ-ВИСОК ВРЪХ: Бен Невис (1 344 м) намира се в Северношотландските планини.

ДЪРЖАВНО УСТРОЙСТВО: парламентарна монархия, начело с кралица Елизабет II (от 1953 година от Уиндзорската династия). Парламентът е двукамарен (Палата на лордовете и Палата на общините). Изпълнителната власт в страната се упражнява от правителство, начерло с министър-председател. Конституцията на страната, наречена Магна Харта, e изготвена още през 1215 година. Настоящето административно деление на Великобритания датира от 1974 година, според което Англия е поделена на 46 графства, Шотландия включва 12 области, Уелс има 9 графства, а Северна Ирландия – 26 окръга.

ИКОНОМИКА: Великобритания има силноразвита икономика и се нарежда сред страните от Г-8. Водещ отрасъл на промишлеността е машиностроенето. Обособяват се и кризисни индустриални отрасли (въгледобив, черна металургия, корабостроене и текстилна промишленост). Заради вноса на руда големите металургични заводи са по крайбрежието, а химическата промишленост е с голяма експортна стойност. Голямо е значението на речния и тръбопроводния транспорт. Евротунелът, изграден през 1994 година, свързва Дувър с френския град Кале. Най-големите морски пристанища се намират по югоизточното крайбрежие. Страната изнася машини, химически продукти, течни горива, а внася желязна руда, въглища, промишлени суровини и хранителни изделия.
Селското стопанство във Великобритания е силно развито, като главен подотрасъл е животновъдството. От растенивъдството се отглеждат предимно пшеница, ечемик, цвекло и картофи.
Главни енергоресурси са нефтът и природният газ. Близо ¾ от произвежданата електроенергия се пада на ТЕЦ. ВЕЦ са с най-голямо значение за стопанството на Шотландия. Великобритания разполага с 30 атомни енергоблока, произвеждащи над 15% от електроенергията на страната.

Брутен вътрешен продукт на глава от населението, в долари (БВП): Великобритания е на трето място в Европа по БВП. Най-голям дял от него се формира в третичния сектор (сферата на услугите).

година БВП
2005 30,100
2006 31,800
2007 35,000
2008 36,500
2009 34,200
2010 34,800
2011 36,100
2012 37,500
 

ОФИЦИАЛНИ ПРАЗНИЦИ: Националният празник на Великобритания се чества през втората събота на юни, като официално се празнува рождения ден на кралицата, която всъщност е родена 21 април. Други официални празници в страната са: 1 януари (Нова Година), Разпети петък, Великден, 1 май (Ден на труда), 31 май (Пролетен ден на банкера), 31 август (Летен ден на банкера) и 25 декември (Коледа). В четирите основни области на страната се празнуват още: Ден на Свети Георги (Англия), Ден на Свети Андрей (Шотландия), Ден на Свети Давид (Уелс) и Ден на Свети Патрик (Северна Ирландия).

ПАРИЧНА ЕДИНИЦА: Британска лира (GBP), 1 GBP = 100 пенса. Други използвани имена са лира стерлинг, паунд стерлинг, фунт. Най-често използваният символ за валутата е £, който идва от древноримската мярка за тежест либра. Именно тя дава и наименованието на паричната единица. Обменният курс на британската лира спрямо еврото е за 1 EUR = 0.7994 GBP (29.05.2011)

Инфо за посолството

АДРЕС НА БЪЛГАРСКОТО ПОСОЛСТВО ВЪВ ВЕЛИКОБРИТАНИЯ:
EMBASSY OF THE REPUBLIC OF BULGARIA
186-188 QUEEN’S GATE
LONDON SW7 5HL
Tel: 0044/ 207 584 9400; 0044/ 207 584 9379

 

Инфо за музеи
Лондон
Националната галерия
Националната галерия (входът е безплатен)  е една от най-внушителните галерии за изобразителни изкуства в света. Основана е през 1824 г. от британското правителство по предложение на крал Джордж IV. Началото на колекцията се поставя със закупуването на 38 платна, сред които картини от Рубенс и Рафаело. Централната сграда на галерията е построена в неокласически стил от Уилям Уилкинс през 1838 г. През 1991 г. е завършено и крилото „Сейнсбъри”, където са изложени картини от...
виж повече
Музеят на Виктория и Албърт
Музеят на Виктория и Албърт (входът е безплатен) е най-големият музей в света за декоративно изкуство и дизайн. Основан е през 1852 г. като музей на манифактурата, за да вдъхновява студентите, занимаващи се с дизайн, но през 1899 г. бил преименуван от кралица Виктория в памет на покойния й съпруг, принц Албърт. В момента това са няколко музея в един от тях – Националният музей за изкуство и дизайн, са изложени националните колекции от скулптури, акварел, портретни миниатюри,...
виж повече
Природонаучният музей
Природонаучният музей (входът е безплатен) притежава колекция, състояща се от повече от 68 милиона вида и един милион книги и ръкописи. Огромната, наподобяваща катедрала сграда в неоготически стил е сама по себе си произведение на изкуството. Тя е завършена през 1881 г. от Алфред Уотърхоус и използва революционни за времето си строителни техники. Скелетът от стомана и желязо е прикрит от арки и колони, богато украсени със скулптури на растения и животни, а самата сграда е покрита с бежева,...
виж повече
Галерията Тейт Бритън
Галерията Тейт Бритън (входът е безплатен) е с изключително национален характер. Тук могат да се видят платна на британски художници от XVI век до наши дни. Заслуги за създаването на галерията има захарният милионер Хенри Тейт, който води през XVIII век обществено движение, настояващо за излагането на най-доброто от британското изкуство. Самият Тейт предлага на нацията своята колекция от картини, както и пари, с които да осигури сграда за излагането им. В галерията Тейт е изложено...
виж повече
Лондонската кула (Тауър)
Лондонската кула (Тауър) е една от главните туристически атракции на Лондон. Тук се намира Съкровищницата на кралицата - една от най-големите колекции на корони в света (тук можете да видите най-големите и най-известни диаманти в света като Кохинора, Първата, Втората, Третата и Четвъртата звезда на Африка и много други уникални скъпоценни камъни, инкрустирани в корони, диадеми, жезли, пръстени и пр. символи на кралската власт), а главна причина те да бъдат съхранявани именно тук е, че...
виж повече
Бъкингамският дворец
Бъкингамският дворец служи за официална лондонска резиденция на британския монарх от 1837 г., а днес е административното седалище на кралицата. От лятото на 1993 г. част от дворецът е отворен за публиката. Възможно е да се посетят някои от служебните стаи и галерии, тронната зала и др., както и част от парка – най-голямата частна градина в Лондон. Бъкингамският дворец има 775 стаи, включващи 19-те служебни стаи, 52 кралски и гостни спални, 188 спални за персонала, 92 офиса и 78 бани....
виж повече
Двореца Кенсингтън
Двореца Кенсингтън – сто години след кралица Виктория и няколко години след трагичната смърт на принцеса Даяна, дворецът откри колекцията от кралски церемониални одежди. Представени са дрехи от минали столетия, множество шапки, обувки и облекло, носено от британската кралска фамилия.
виж повече
Музеят на Мадам Тюсо
Музеят на Мадам Тюсо е един от най-посещаваните в Лондон. Представлява първата в света изложба на восъчни фигури на знаменитости. Мадам Тюсо научава изкуството да прави восъчни фигури във Фрация, правейки смъртни маски на жертвите на Френската революция. През 1835 г. тя урежда изложба на най-прочутите от тях именно на това място, където днес се намира музеят. Днес туристите имат възможност да посетят различните зали – тази на „Суперзвездите”, „Духът на Лондон”,...
виж повече
Британският музей
Британският музей  (входът е безплатен) е най-старият музей в света. Той отваря вратите си през 1753 г., за да приюти колекцията на известния лекар Ханс Слоун (1660-1753) с предмети от цял свят. Поради непрекъснато нарастващия обем на колекцията, а също и поради големия брой посетители през 1824 г., било решено музеят да се премести в нова, по-голяма, специално построена за него сграда - това е днешната сграда на музея. Тя е завършена през 1848 г. и има квадратни...
виж повече
Цени на музеи

ЛОНДОН
Бритиш мюзиъм - безплатно; работи от 10.00 до 17.30 ч., а в петък до 20.30 ч.; Националната галерия - безплатно; работи от 10.00 до 18.00 ч., а в петък  от 10.00 до 21.00 ч.; Музеят „Албърт и Виктория” – безплатно, работи от 10.00 до 17.45 ч., а в  петък  от 10.00 до 22.00 ч.; Галерията Тейт Бритън – безплатно, работи от 10.00 до 18.00 ч.; Галерията Тейт Модерн – безплатно, работи от 10.00 до 18.00 ч., в петък и събота работи до 22.00 ч.; Музеят на Мадам Тюсо – 35 GBP, деца (3 - 15 г.) – 30 GBP; работи всеки ден от 10.00 до 17.00 ч.; Окото на Лондон – 28 GBP, деца (3 - 15 г.)  – 23 GBP; работи всеки ден от 10.00 до 20.30 ч., или от 11.00 ч. - 18.00 ч.; Аквариумът „Sea Life” – 21 GBP,  деца (3 - 15 г.) – 17,55 GBP; понеделник - петък от 10.00 до 18.00ч., събота - неделя от 09.30 ч. до 19.00 ч.; Комбиниран билет Музей на Мадам Тюсо + Окото на Лондон -  66 GBP, деца (3 - 15 г.) – 55 GBP; Комбиниран билет Музей на Мадам Тюсо + Окото на Лондон + Аквариумът „Sea Life” -  94 GBP, деца (3 - 15 г.) – 78 GBP; Катедралата „Сейнт Пол” – 18 GBP; пенсионери и студенти (срещу документ) – 16 GBP ; деца (6 - 17 г) – 8 GBP; работи всеки ден от 08.30 до 16.00 ч.; Крепостта Тауър – 26,80 GBP, пенсионери и студенти (срещу документ) - 20,90 GBP, деца (5 - 15 г.) – 12,70 GBP, 0 - 4 г. - безплатно; работи от 9.00 до 17,30 ч., а в неделя  и понеделник от 10.00  до 17.30 ч.; Тауър бридж – 9,80 GBP, пенсионери и студенти (срещу документ) – 6,80 GBP, деца (5 - 15 г)  – 4,20  GBP; работи всеки ден от април до септември от 10.00 до 17.30 ч. и от октомври до март - 09.30 ч - 17.00 ч.; Бъкингамският дворец /кралските апартаменти/– 24,00 GBP,  пенсионери и студенти (срещу документ) – 22,00 GBP,  деца (5-17 г.) – 13,50 GBP, отворен от 21 юли до 31 август - 09.30 ч. - 19.00 ч. и от 01 септември до 30 септември - от 9.30 ч. до 19,00 ч.; Дворецът Кенсингтън – 23,00 GBP, пенсионери и студенти (срещу документ) – 18,30 GBP, деца от 16 г. до 17 г. – 18.30 GBP, деца от 5 до 15 г. - 11.50 GBP; работи всеки ден от 01 март до 31 октомври 10.00 ч до 18.00 ч. и от 01 ноември до 28 февруари от 10.00 ч. до 16.00 ч.; Зоологическата градина в Риджънтс парк – 29,75 GBP, пенсионери и студенти (срещу документ)  – 26,80 GBP; деца (3-15 г.) – 22,00 GBP, работи от 10.00 до 16.00 ч., деца под 16 год. влизат само с придружител; Уестминстърското абатство – 22 GBP, пенсионери и студенти (срещу документ) – 17 GBP,  деца (от 6 до 16 год.) - 9 GBP, работи от 9.30 до 15.30 ч., също в сряда работи до 15.30 ч, а в събота – до 13.00 ч, почивен ден – неделя; разходка с корабче от Лондон до Грийнуич  - 18 GBP; деца до 12 г. – 9 GBP.

ГРИЙНУИЧ
Национален военноморски музей - безплатно, работи всеки ден от 10 до 17 ч.; Астрономичен център – безплатно, работи всеки ден от 10 до 17 ч., Планетариум – 8,00 GBP, пенсионери, студенти (срещу документ) - 6,50 GBP, деца (от 5 до 15 г.) – 5,50 GBP; работи всеки ден от 10.00 до 17.00 ч.; Старата кралска обсерватория с меридиана  – 15,00 GBP; пенсионери, студенти (срещу документ)  - 7,50 GBP, деца (от 5 до 15 год.) – 6.50 GBP, децо под 4 г. - безплатно, работи всеки ден от 10.00 до 17.00 ч.; Корабът „Къти Сарк” - 12,15 GBP; пенсионери, студенти (срещу документ)  - 10,35 GBP, деца (от 5 до 15 год.) – 6,30 GBP, работи всеки ден от 10.00 до 17.00 ч.;

СТРАТФОРД НА ЕЙВЪН 
Комбиниран билет:
Родната къща на Шекспир, къщата Неш, Новата къща, къщата Хол, гробът на Шекспир  – 24,90 GBP, пенсионери и студенти (срещу документ) – около 22,90 GBP,  деца (от 5 до 17 г.) – 14,90 GBP, работи до 31 март 2019 г. от 10.00 до 16.00 ч.; Гробът на Шекспир в църквата „Света Троица” – 3 GBP; пенсионери, студенти (срещу документ) и деца до 16 г. – 1 GBP, работи от 9.00 до 17.00 ч. /от ноември до февруари - до 16.00 ч./, а в неделя от 12.30 до 17.00 ч.

УИНДЗОР
Замъкът Уиндзор
– 21,20 GBP, пенсионери, студенти (срещу документ) – 19,30 GBP, деца  (5 -17 г.) – 12,30 GBP, работи от 10.00 ч. до 17.15 ч. от 01 март до 31 октомври и от 10.00 ч. до 16.15 ч. от 01 ноември до 28 февруари.

УОРУИК
Замъкът Уоруик
– 28,00 GBP; пенсионери, студенти (срещу документ) – 22,20 GBP,  деца  (3 -11 г.) – 21,20 GBP, работи от 10.00 до 16.00 ч. или 17.00 ч. - трябва да се провери предварително, защото всяка седмица е различно.

КОЛЕЖ “ИТЪН”: 10,00 GBP, под 16 г. в семейни групи - безплатно; отворено петък от 14.00 ч. до 16.00 ч. от 04 май 2018 г. до 07 септември 2018 г., за 2019 г. няма информация.

ОКСФОРД: Джизъс колидж  – 3 GBP, пенсионери, студенти (срещу документ) и деца (5 – 16 г.) – 2 GBP, работи от 14.00 до 16.30 ч., Линкълн колидж – безплатно, работи от 14.00 до 17.00ч., в събота и неделя – от 11.00 до 17.00ч.; църквата Крайст чърч – 8-10 GBP (юли и август); пенсионери, студенти (срещу документ) и деца (5 – 17 г.) - 7 - 9 GBP (юли и август), работи от 10.00 до 17.00 ч., в неделя – от 14.00 до 17.00 ч.

ШОТЛАНДИЯ
Рослин Чепъл – 9 SBP/GBP, пенсионери над 60 г. – 7 SBP/GBP, деца до 18 г. – безплатно, работи от 10.00 до 17.00ч., в неделя – от 14.00 до 16.45 ч.;
Замъка на Единбург  – 18,50 SBP/GBP, пенсионери над 60 г. – 15,00 SBP/GBP, деца (5 – 15 г.) – 11,50 SBP/GBP, работи от 09.30 до 17.00 ч.;
Двореца Холирудхаус в Единбург – 14 SBP/GBP,  пенсионери, студенти (срещу документ) – 12,70 SBP/GBP, деца (5 – 17 г.)  – 8,10 SBP/GBP, работи от ноември до март от 09.30 до 16.30 ч. и от 31 март до 31 октомври от 09.30 до 18.00 ч.
Шотландски национален музей в Единбург – безплатен, работи от 10.00 до 17.00 ч;  
Замъка Крейтс  – 13,00 SBP/GBP, пенсионери, студенти (срещу документ) – 9.50 SBP/GBP, работи от 10.30 до 17ч;
Питмеден гардън – 7,50 SBP/GBP, пенсионери, студенти (срещу документ) – 5.50 SBP/GBP, от 02 януари до 30 април - затворен, всеки ден от 01 май до 30 сепетмвир - работи от 10.30 до 16.30 ч; от понеделник до петък от 01 октомври до 29 октомври - от 10.30 до 16.30 ч.
Катедралата в Елджин – 7,50 SBP/GBP, пенсионери, студенти (срещу документ) – 6,00 SBP/GBP, деца (5 – 15 г.) – 5,00 SBP/GBP, работи от април до септември от 09.30 до 17.30 ч. и от октомври до март - от 10.00 до 16.00 ч.;
Замъка Уркухард – 9,00 SBP/GBP, пенсионери, студенти (срещу документ) – 7,20 GBP деца (5 – 17 г.) – 5,40 SBP/GBP, работи от април до септември - от 09.30 до 18.00 ч; октомври - 09.30 до 17.00 ч., ноември до март - 09.30 до 16.30 ч.
Галерията за модерно изкуство в Глазгоу – безплатна, работи понеделник, вторник, сряда и събота от 10.00 до 17.00 ч; четвъртък - от 10.00 до 20.00 ч., петък и неделя - от 11.00 до 17.00 ч.
Разходка с корабче по езерото Лох Нес - около 15 SBP/GBP, пенсионери, студенти (срещу документ) – 12,50 GBP деца (5 – 17 г.) – 10 SBP/GBP

Музеите изискват документ за самоличност за удостоверяване на възрастта при ползване на намаление.

Оповестените тук цени на музеи са към 18.12.2018 и „Руал Травел“ не се ангажира с тяхната абсолютна точност.

АНГЛИЯ (1 GBP  = около 1,13 EUR)

ЗАБЕЛЕЖКА: при посещение на Великобритания, Ви съветваме да си осигурите основната сума, която смятате да похарчите в  английски лири, от България.

ШОТЛАНДИЯ
1 SBP = 1 GBP – шотландският паунд е самостоятелна парична единица, която по стойност е равна на английския паунд, с английски паунди може да се пазарува в Шотландия.

ЗАБЕЛЕЖКА: при посещение в Англия и Шотландия, Ви съветваме да си осигурите от България основната сума, която смятате да похарчите, в местна валута – британски и, ако прецените -  шотландски паунди.