Пропътувай мечтите си!
Пропътувай мечтите си!

Полезна информация

Екскурзии и почивки » Полезна информация » Полезна информация за Белгия
Инфо за страната
Белгия
Флаг Белгия
Белгия

Столица: Брюксел
Най-голям град: Брюксел
Официален език: Нидерландски, Френски, Немски
Население: 11 007 020
Площ: 30 528km2

Валута: Евро (EUR)
Часова зона: GMT+1

ЗНАМЕ: Националното знаме на Белгия представлява три еднакви по размер вертикални цветни полета - черно, жълто и червено. Формата на държавното знаме е взаимствана от знамето на Франция, а цветовете са взети от герба на Брабантското херцогство. Интересно е да се отбележи, че според белгийската конституция, чл. 193, белгийското знаме е със следната подребна на цветовете: червено, жълто и черено, обратно на подредбата в която се срещат на официалното знаме. Знамето на Белгия в актуалната си форма е прието на 23 януари 1831 година, скоро след като страната придобива независимост от Холандия. Първоначално, между 1879 и 1830 година, цветните полета са били разположени хоризонтално, но поради прилика с холандското знаме са променени.

ГРАНИЧИ С: Холандия на север, Германия на изток, Люксембург на югоизток, Франция на юг и Северно море на северозапад.

 

НАСЕЛЕНИЕ: 10 670 000 души по данни от 2008 година. Гъстотата на населението, 346 д/км2, е сред най-високите в Европа след Холандия и някои малки страни като Монако. Районите с най-голяма гъстота са около Брюксел, Антверпен, Гент и Лувен. Средната продължителност на живота в Белгия е 75,8 години за мъжете и 82,1 години за жените по данни от 2008 година.

ЕЗИЦИ: Белгия има три официални езика: нидерландски, френски и немски.
Белгия се намира на културната граница между Германска и Романска Европа. Тази езикова бариера води началото си от 5 век, когато Рим оставя германските племена в северната част на страната, а в по-силно латинизирания юг гало-романският език устоява на германизацията, въпреки окупацията на салическите франки. На езика на франките “Walha”, откъдето идва думата “wallon” (валонски) – значи “чужд”, “чужденец”.
Многоезичието има сериозни последици при организирането на политическия и административен живот в страната. В нея се говорят три езика — нидерландски (наричан още фламандски) в областта на Фландрия на север, който се говори от около 60% от населението, френски в областта Валония на юг, говорен от около 39% от населението и немски диалект, говорен от 1% от населението в източните райони на страната, в областта Юпен. Езиковите граници съвпадат с тези на областите с изключение на областта Брабант със столица Брюксел, която е оазис на франкофонията във фламандската земя. Тя е двуезична с мнозинство на франкофоните.
На долната карта на Белгия са показани езиковите общности в страната.

ВЕРОИЗПОВЕДАНИЯ: Свободата на вероизповедание в Белгия е гарантирана от конституцията. Преобладаваща част от белгийско население са католици (92% от населението). В страната има и малки обюности на мюсюлмани, протестанти, евреи и православни.

СТОЛИЦА: Брюксел (1 000 000 жители, а заедно с агломерацията - 2 700 000 жители – по данни от 2008 година).

ГОЛЕМИ ГРАДОВЕ: Антверпен (445 570 жители), Гент (224 685 жители), Шарлероа (201 000 жители), Лиеж (184 550 жители) и Брюж (117 351 жители).

РЕЛЕФ: Територията на Белгия включва три физико-географски района: крайбрежната низина на северозапад, централната равнина и Ардените, ниска планина, разположена в югоизточната част на страната. Крайбрежната низина се състои главно от пясъчни дюни и полдери. Полдерите са райони близки до морското ниво или по-ниски от него, които се отводняват от човека. Част от тях са отвоювани от морето и са защитени с диги, а останалите, във вътрешността, са полета, отводнени с канали. Централната равнина е район, който постепенно повишава морското си равнище в посока планините, с множество плодородни долини, напоявани от гъста мрежа канали. Срещат се и по-стръмни терени, включително пещери и малки проходи. Ардените са значително по-неравни от първите два района. Те представляват гориста планина, много скалиста и не особено подходяща за земеделие, която продължава и в Северна Франция. В нея е концентрирана по-голямата част от дивата природа в Белгия. В Ардените се намира и най-високата точка в страната, Синял дьо Ботранж на 694 м надморска височина.
Климатът е прохладен, умерен и дъждовен. Средни летни температури: 25°C, средни зимни температури: 7,2°C. Годишни екстремуми (рядко достигани): -12,2°C и +32,2°C.

ГОЛЕМИ РЕКИ: Маас или Мьоз (фр. La Meuse, нидерл. Maas, вал. Μeuze) – дължина 950 км, от които 192 км на белгийска територия, влива се в Северно море; Шелда или Еско (фр. Еscaut, нидерл. Schelde) – дължина 430 км, от които 200 км на белгийска територия, влива се в Северно море; Изер (фр. Yzer, нидерл. Ijzer) – дължина 78 км, от които 50 км на белгийска територия, влива се в Северно море.

ПЛАНИНИ: Масивът Ардени е разположен на френска и белгийска територия.

НАЙ-ВИСОК ВРЪХ: Сигнал дьо Ботранж (694 м), намира се в Ардените.

ДЪРЖАВНО УСТРОЙСТВО: Белгия е федерална конституционна монархия. Крал на белгийците е Филип, който е държавният глава на Белгия. Възкачва се на белгийския престол през 2013 година, след като баща му крал Албер II абдикира в негова полза. Законодателен орган – кралят и двукамерен парламент. Изпълнителен орган – кралят, който назначава федерално правителство начело с министър-председател, утвърждаван от парламента. Трите автономни района, франкофонската и немската общност имат отделни парламенти и правителства, тоест, в хода на федерализацията държавните институции са силно усложнени - освен федералното правителство, е въведено разделение по езикови общности (Френскоезична общност, Фламандскоезична общност и Немскоезична общност) и отделно разделение по региони (Валонски регион, Фламандски регион и Столичен регион Брюксел. Фламандската общност и Фламандският регион са свързани и имат общо правителство. Отговорността за различните сфери на управлението е разпределена между различните нива:
Федерално правителство: ръководи външните работи, външната търговия, отбраната, икономическата политика, общественото осигуряване (вкл. пенсии, здравеопазване, социални помощи), транспорта, има ограничени компетенции в образованието, културата и научните изследвания, както и в контрола върху данъчното облагане в регионите, администрира 80% от данъчните приходи.
Правителства на общностите: управляват в областта на езика, културата и образованието (вкл. училища, библиотеки, театри и т.н.)
Регионални правителства: решават въпросите, свързани с териториалното устройство и собствеността (регионална икономическа политика, градоустройство, транспорт и т.н.)

ИКОНОМИКА: Гъсто населената Белгия е разположена в сърцето на един от най-силно индустриализираните райони в света. Навлязла в индустриалната революция в началото на 19 век, сред първите страни в континентална Европа, Белгия развива отлична транспортна инфраструктура от пристанища, канали, железопътни линии и пътища, за да интегрира промишлеността си с тази на своите съседи. Белгия често е наричана „сърцето на Европа“, не само заради географското ѝ положение, но и поради множеството европейски и международни институции (общо 120 на брой), чиито седалище е Брюксел. В белгийската столица се намират шест европейски институции (Съвета на Европа, Европейската комисия, Европейския парламент - за инзвънредни заседания, Комитета на областите, Съвета на общините и на областите в Европа, Икономическия и социален съвет на Европа), на НАТО, на най-големите междуародни профсъюзни организации (Европейската конфедерация на синдикатите, Международната конфедерация на свободните сидикати и Световната конфедерация на труда). Белгия е силно развита индустриална страна – 26% от БВП се осигурява от промишлеността, 1,4 % - от селското стопанство и 72,6% - от услугите. От промишлените отрасли най-развити са добивната промишленост, черната и цветна металургия, машиностроенето (автомобили, подемно-транспортни машини, авиодвигатели), оръжейната промишленост, химическата, нефтохимическата, целулозно-хартиената, текстилната, шивашката, стъкларската, хранително-вкусовата промишленост, обработката и търговията с диаманти. Високопродуктивно селско стопанство, едро земевладелие. Производство на пшеница, ечемик, овес, захарно цвекло, картофи, фуражни култури, овощарство и парниково зеленчукопроизводство, отглеждане на едър рогат добитък, свине, отглеждане на миди във ферми в Северно море. В Белгия са посторени 3437 км жп линии, 145 774 км шосета, 1328 км петролопроводи, 3300 км газопроводи. Държавата разполага с 32 912 бр.р.т. морски и речен флот, 42 летища (2000). Главни пристанища: Антверпен (едно от най-големите пристанища в Европа), Брюж, Хент, Лиеж, Монс, Намюр, Остенде.

Брутен вътрешен продукт на глава от населението, в долари (БВП) :
   

Година  БВП

2005   31,100

2006  33,000

2007 36,200

2008 37,400

2009 36,800

2010 37,800

2011 37,740

2012 38,500

ОФИЦИАЛНИ ПРАЗНИЦИ: 1 януари (Нова година), Великден, Възнесение Господне (четвъртък, 39 дни след Великден), Петдесетница (понеделник, 50 дни след Великден), 1 май (празник на труда), 21 юли (национален празник – празнува се триумфалното влизане на първия белгийски крал, Леополд I, в Брюксел през 1831 година и неговата клетва пред Конституцията), 1 ноември (Задушница), 11 ноември (подписването на Примирието в края на Първата световна война), 25 декември (Коледа)

Инфо за посолството

АДРЕС НА БЪЛГАРСКОТО ПОСОЛСТВО В БЕЛГИЯ:
AMBASSADE DE LA REPUBLIQUE DE BULGARIE
AV. HAMOIR, 58
1180 BRUXELLES
Tel: 0032/ 2 374 59 63; 0032 /2 375 70 81

Инфо за музеи
Антверпен
Къща-музей на Рубенс
Къща-музей на Рубенс – в музеите и църквите на Антверпен Рубенс присъства навсякъде, но именно в тази къща, която той купува през 1610 г, след като се жени за Изабел Брант, можем най-силно да усетим духа на великия художник. Той живее тук близо 30 години и я превръща в бляскав дворец. В нея рисува най-значимите си късни произведения – „Градините на любовта”, „Трите грации” и „Съдът на Парис”, предназначени за Испанския кралски двор. Рубенс...
виж повече
Катедралата на Антверпен
Катедралата на Антверпен е сред най-посещаваните паметници на града. Освен със своите размери (най-голямата готическа катедрала в Белгия и една от най-големите в света, седемкорабна), със своята 123-метрова кула и с красивата си готическа архитектура, тя привлича милиони туристи и с множеството произведения на изкуството, които украсяват нейния интериор. Сред тях са няколко огромни картини на Рубенс: “Успение Богородично” (над централния олтар ), „Издигането на...
виж повече
Църквата „Свети Якоб”
Църквата „Свети Якоб” се намира близо до къщата-музей на Рубенс. Тя е строена между 1506-1656 г. в готически стил. В миналото и до наши дни църквата е една от началните точки на прочутия поклоннически маршрут, известен още като „Пътят към Сантяго”, в който крайната точка е испанския град Сантяго де Компостела, където се намират мощите на Свети Яков, един от първите мъченици за Христовата вяра. Интериорът е украсен с картини на майстори от Антверпенската художествена...
виж повече
Национален музей на марината
Национален музей на марината – разположен е на брега на река Шелда, в остатъците от крепостта Стеен, построена през 843 г, за да защитава решенията на Вердюнския договор (договорът, който разделя на три империята на Карл Велики). Тук, чрез картини, скулптури, географски карти, глобуси, документи, макети на кораби и пр., е илюстрирана богатата история на речното и морско корабоплаване в Белгия (не трябва да забравяме, че Антверпен е едно от най-големите пристанища в света).
виж повече
Брюксел
Градският музей на Брюксел
Градският музей на Брюксел се помещава в т. нар. „Кралската къща”, една от най-красивите исторически сгради на площад “Гран плас” в Брюксел. Първата постройка датира още от XII век - скромна дървена сграда за продажба на хляб. През XV век тя е преустроена в каменна за нуждите на администрацията на херцога на Брабант. В сегашният й вид е от XVIII век, когато става собственост на Корпорацията на производителите на бира и е напълно реновирана в неоготически стил. Днес...
виж повече
Кметството на Брюксел
Кметството на Брюксел, подобно на Кралската къща, е част от впечатляващия ансамбъл от сгради, оформящи площада „Гран плас”, включен в списъка на ЮНЕСКО за световно културно наследство. Сградата е строена в периода 1402-1455 г. по проект на архитекта Якоб Ван Тиенен в стил пламтяща готика. Кулата на Кметството, висока 96 м, е един от символите на белгийската столица. На върха й се намира статуя на Архангел Михаил, светецът покровител на града. Кметството на Брюксел е едно от...
виж повече
Атомиумът
Атомиумът е една от най-посещаваните туристически атракции в белгийската столица. Намира се в парка Хейзел. Неговият строеж е свързан с организирането на Световното изложение в Брюксел през 1958 г. Белгийците решават да съградят по повод на това изложение нещо уникално и така се появява проектът на Андре Уотъркейн - конструкция, която представлява модел на молекулата на желязото, увеличена 165 милиарда пъти и тежаща 2400 тона. Тя е с височина 102 м, с 9 стоманени сфери (атоми), свързани...
виж повече
Пaркът Мини Европа
Пaркът Мини Европа се намира в близост до Атомиума, и преставлява миниатюрен модел на Европа. Той е построен през 1989 г, върху площ от 24 000 кв м, която приютява най-забележителните постройки на страните от ЕС. От началото на 90-те години да днес екип от експерти и изкуствоведи избира над 350 модела на най-забележителните архитектурни паметници в Стария континент, които са представени под формата на макети. Символ на Англия е 4-метровият модел на Биг Бен, на Италия - Дворецът на дожите и...
виж повече
Паркът на петдесетгодишнината (Le Parc du Cinquantenaire)
Паркът на петдесетгодишнината ( Le Parc du Cinquantenaire ) е построен по поръчка на белгийския крал Леополд II през 1880 г, когато се навършват 50 години от създаването на Белгия като независима държава. Няколко години по-късно, по повод Международното изложение на науката и индустрията (1888), което се провежда в парка, изниква и Дворецът на петдесетгодишнината - изящна постройка в неокласически стил на архитекта Жедеон Бордьо. Днес паркът е един от най-красивите в Брюксел, разположен на...
виж повече
Музей на старото изкуство
Музей на старото изкуство ( Musee d'Art ancien ) – разполага се в дворец в класически стил от края на XIX век, към който е достроено ново крило, този музей е световно известен с колекцията си от творби на майстори от ранната фламандска школа, както и от известни картини на Питер Брьогел и на Рубенс.
виж повече
Музей на модерното изкуство
Музей на модерното изкуство ( Musee d'Art moderne ) – музеят е открит през 1984 г и се състои от две части – сградата с вход откъм „Плас Роаял” приютява временни експозиции, а постоянната експозиция се намира в една подземна сграда, вкопана на осем етажа под земята, около един пилон от светлина. Приютява колекция от скулптура, живопис и графика от XX век – от фовизма до съвременното изкуство.
виж повече
Цени на музеи

БРЮКСЕЛ
Музея на Брюксел
– 5 EUR; Кметството – 5 EUR, Атомиум - 15 EUR (при група над 20 човека - 13 EUR), 6 EUR за деца до 11 г., 8 EUR за деца от 12 г. до 18 г. и за пенсионери над 65 г. (при група над 20 човека - 11 EUR), безплатен за деца до 6 г.; Атомиум и Мини Европа - 27,50 (комбиниран билет), Музей на шоколада – 5.50 EUR.

БРЮЖ
Разходка с корабче по каналите
  - 9 EUR;
Църквата Нотр Дам – 4 EUR;
Кулата Белфрай – 8 EUR.

АНТВЕРПЕН
Катедралата
– 6 EUR;
Къщата на Рубенс – 8,00 EUR (почивен ден понеделник);
Гроба на Рубенс – 3 EUR.

ГЕНТ
Замъкът Гравенстеен – 10 EUR;
Кулата на Катедралата Св. Бавон - 5 EUR

Музеите изискват документ за самоличност  за удостоверяване на възрастта при ползване на намаление.

Оповестените тук цени на музеи са към 18.12.2018 г. и „Руал Травел“ не се ангажира с тяхната абсолютна точност.