Пропътувай мечтите си!
Пропътувай мечтите си!

Полезна информация

Екскурзии и почивки » Полезна информация » Полезна информация за Армения
Инфо за страната
Армения
Флаг Армения
Армения

Столица: Ереван
Най-голям град: Ереван
Официален език: арменски
Население: 3 051 250
Площ: 29 743km2

Валута: Драм
Часова зона: GMT+4

Знаме: Състои се от три еднакви по размер цветни полета - червено отгоре, синьо в средата и най-долу оранжево. Червеният цвят символизира пролятата за свободата кръв, синьото е цветът на арменското небе и на надеждата, а оранжевото изобразява земята и смелостта на тези, които я обработват. 

Площ: Армения е на 143 място в света по площ. Обща площ 29 743 км2 , от които сушата заема 28 203 км2 , водна площ – 1 540 км2.

Граничи с: Азербайджан (996 км), Грузия (219 км), Иран (44 км) и Турция (311 км). Географски Армения се намира в Югозападна Азия, но възприема себе си като част от Европа.

Население: Със своите 3 051 250 жители ( по данни от 2016 г.) Армения се намира на 136 място в света. Населението е етнически хомогенно: арменци (98,1%), йезиди (1,1%), други (0,7%).

Гъстота на населението: 108 души на км2.

Средна продължителност на живота: 74,6 години, 71,4 години за мъжете и 78,3 години за жените.

Религия: Арменска апостолическа църква –  92,6%, евангелисти – 1%, атеисти – 1,1%, други – 2,9%. Арменците се гордеят, че Армения е първата страна, официално приела християнството за държавна религия в началото на IV в.

Столица: Ереван (1 044 000 жители, по данни от 2015 г.), който е най-големият град в страната.

Големи градове: Гюмри (121 976), Ванадзор (86 199), Вагаршапат (46 540), Абовян (43 495) и др. 

Релеф и планини: Почти половината от арменския релеф е планински (47 %), има плата и равнини. Около 90 % от страната се намира на надморска височина над 1000 м. Най-високата точка на Армения е връх Арагац (4090 м); най-ниска е в пролома на река Дебед (380 м). От север на изток Армения е обградена от хребетите на Малък Кавказ, в централната й част са планинските масиви на Арагтс, Памбак, Гегама, Варденис и Зангезур, пресечени от мрежа от долини и дълбоки клисури. Югозападната част включва в територията си равнината Арарат (средна височина 850-1000 м), която е една от най-големите равнини на Арменски плато, където се намира значителна част от големите градове.  Югоизточната част на страната е красива, с прекрасни планински пейзажи. Планински долини и плата, тесни клисури, бързи реки, малки езера и живописните селца, които са буквално залепени към склоновете. Заслужава да се отбележи, че  в територията на страната се простират около 3000 км планински хребети.

Най-висок връх: Арагац – 4090 м.

Реки: Армения е дом на много реки и езера. Най-голямата река е Аракс, която се намира на границата на страната с Иран и Турция. Нейни основни притоци са реките Акуриан, Казаг, Храздан, Азат, Арпа, Воротан. Най-големите реки в северозападна част на страната са Дебед и Агстеф.
Най-дългите реки в Армения са: Акуриан (205 км.), Воротан (179 км.), Аракс (158 км.), Храздан (146 км.), Арпа (126 км.) и др. 

Държавно устройство: Р. Армения е полупрезидентска република. С проведения през месец декември 2015 г. конституционален референдум бе решено полупрезидентската система да бъде променена на парламентарна и да влезе в сила за изборния цикъл 2017 – 2018 г. Министър-председателят бива назначен от президента на базата на подкрепа от мнозинство в Националния конгрес.

Икономика: Географската изолация на Армения, повсеместните монополи и влошаването както на световната, така и на руската икономика я правят уязвима и особено зависима от руските капитали.  Паричните преводи от емигранти, работещи в Русия, са еквивалентни на около 20% от БВП и частично компенсират тежкия търговски дисбаланс на страната. Армения членува в Евразийския икономически съюз при стартирането на блока през януари 2015 г., въпреки че рязкото обезценяване на рублата през декември 2014 доведе до валута нестабилност, инфлация и значителен спад в износа на Армения за Русия. В страната се намират малки находища на злато, мед, молибден, цинк, боксит.

Брутен вътрешен продукт на глава от населението, в долари (БВП):

ОФИЦИАЛНИ ПРАЗНИЦИ: 1 януари (Нова Година), 6 януари (Коледа), 24 април (Възпоменание на арменския геноцид), 1 май (Международен ден на труда), 9 май (Ден на победата във Втората световна война и Ден на победата над азербайджанските войски през 1992 г.), 28 май (Ден на Републиката), 5 юли (Ден на Конституцията), 21 септември (Ден на независимостта на Армения от СССР – 1991 г.).

Инфо за посолството

АДРЕС НА БЪЛГАРСКОТО ПОСОЛСТВО В АРМЕНИЯ:
16 SOFIA STR. NOR ARESH, YEREVAN
TEL: +374 10 458 233

Инфо за музеи
Армения
Паметници и обекти, включени в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО
СПИСЪК НА СВЕТОВНОТО КУЛТУРНО И ПРИРОДНО НАСЛЕДСТВО НА ЮНЕСКО Манастирите „Хагпати“ и „Санахин“ Двата византийски манастира в региона Туманян са построени в периода на просперитет на династията Кюрикян (X – XIII в) и са важни книжовни центрове. Катедралата и църквите в Ечмиадзин и археологическите останки в Звартноц Обектите илюстрират графично еволюцията и развитието на арменските кръстокуполни църкви, които оказват голямо влияние върху...
виж повече
Храм “Свети Григорий Просветител” в Звартноц
Арменска катедрала, строена в периода 643 - 652 година. Именно на мястото на катедралния храм през IV век става срещата на апостол Григорий с арменския цар Тиридат, вследствие на което Армения става първата държава, официално приела християнството през 301 г. и църковната институция бива наречена „Апостолическа“.  
виж повече
Катедралата в Ечмиадзин
Катедралата в Ечмиадзин се счита за първата християнска църква в Армения. Тя е център на Арменската апостолическа църква и седалище на нейния водач – т.нар.“католикос“. Има богат музей на катедралното хранилище.
виж повече
Манастир "Хор Вирап"
Манастирът е известен поклоннически център, разположен в подножието на библейската планина Арарат, където според библейските предания е спрял корабът на Ной след Потопа. Манастирът е бил построен над подземния затвор, където според легендата е бил заточен и държан в плен в продължение на 15 години свети Григорий Просветител.
виж повече
Манастирският комплекс Гегхард
Манастирският комплекс е основан през XIII век и понастоящем е вписан в Списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО. Той е място, пряко свързано с приемането на християнството от арменците. През III век цар Тиридат III подлага на мъчения свети Григорий Просветител заради това, че проповядва християнството и че отказва да се отрече от вярата си. Хвърля го в тъмница дълбоко под земята. Тъмницата е запазена и до днес, а манастирът носи името Дълбока яма.
виж повече
Музей към Института за древни ръкописи Матенадаран
Музеят е построен през 1957 г. Проектът е на архитект Марк Григорян в характерния древноарменски стил. Две години по-късно по решение на правителството той е преобразуван в научноизследователски институт с музей, където не само се съхраняват, но и се реставрират и проучват най-древните манускрипти на Армения. По идея на архитект Артур Месчян към сградата вече е построен нов архитектурен корпус, който отвори врати през 2011 г. 
виж повече
Севанският манастир
Севанският манастир е комплекс, разположен на полуостров в северозападната част на езерото Севан, в близост до град Севан, провинция Гегаркуник. Построен е през 874 г. от принцеса Мариам, дъщерята на Ашот I. Манастирът е бил строг, тъй като той е бил предназначен за съгрешили монасите от град Ечмиадзин. 
виж повече
Хагпатският манастир
Манастирът е построен през Средновековието. Той е шедьовър на религиозната архитектура и книжовен център. Включен в списъка на ЮНЕСКО през 1996 г. заради съвършеното съзвучие на византийската архитектура и характерните арменски елементи от арменската провинция Лори.
виж повече