Пропътувай мечтите си!
Пропътувай мечтите си!

Полезна информация

Екскурзии и почивки » Полезна информация » Полезна информация за Австрия
Инфо за страната
Австрия
Флаг Австрия
Австрия

Столица: Виена
Най-голям град: Виена
Официален език: Немски
Население: 8 404 252
Площ: 83 872km2

Валута: Евро (EUR)
Часова зона: GMT+1

ЗНАМЕ: Състои се от три еднакви цветни полета - червено отгоре, бяло в средата и най-долу пак червено. Знамето на Австрия е едно от най-старите европейски знамена, заедно с това на Дания. Прието е за официален флаг и на републиката след Първата световна война и разпадането на Австро-Унгарската империя.

ПЛОЩ: 83,872 км2 – Австрия е предимно планинска страна (над 70 % от територията и е заета от планини). Средната надморска височина в Австрия е около 900 м.

ГРАНИЧИ С: Чехия на север, Словакия на североизток, Унгария на изток, Словения и Италия на юг и Лихтенщайн, Швейцария и Германия на запад и северозапад.

НАСЕЛЕНИЕ: 8 151 000 души според даните от преброяването през 2006 година. Средната гъстота на
населението в Австрия е 99 души на км2. Средната продължителност на живота в Австрия през 2007 година е 76,3 години за мъжете и 82,2 години за жените. Около 67% от населението е градско, като повече от една пета от хората живеят в петте най-големи града Виена, Грац, Линц, Залцбург и Инсбрук.

ВЕРОИЗПОВЕДАНИЯ: 73,6% от австрийците са католици, а 4,7% - протестанти. Броят на мюсюлманите в страната се е увеличил повече от 2 пъти - от 2% през 1991 на 4,2% през 2003 г. На следващо място са членовете на православната църква (180 000 души или 2,2%). Рязко нараства броят на атеистите (хората без вероизповедание). Те са около 1 млн души или 12%. Спрямо 1991 г. тази група се е увеличила с около 4%.

СТОЛИЦА: Виена (1,7 млн жители или 2,3 млн жители с предградията)

ГОЛЕМИ ГРАДОВЕ: Грац (291,574 хил. жители по данни от 2009), Линц (189,343 хил. Жители по данни от 2007, а с предградията – 271,000 хил. Жители), Залцбург (150,000 хил. жители, а с предградията – 210,000 хил. жители по данни от 2007) и Инсбрук (117,916 хил. жители по данни от 2007).

РЕЛЕФ: В страната преобладава планинският релеф - 2/3 от територията й са заети от Източните Алпи, които представляват високи ридове и дълбоки долини. Най-високият връх в страната е Гросглокнер – 3798 м. На север е разположена южната част на Чешкия (Бохемския) масив, а на изток – западната част на Панонската низина и Бургенладските хълмове.

ГОЛЕМИ РЕКИ: Дунав е основната водна артерия на Австрия и до голяма степен определя географския характер в ниските части на страната. Основните му притоци на австрийска територия са Ин, Драва и Морава. Водните ресурси на страната се обуславят и от ледниците, разположени по високите части на Източните Алпи, а така също и от двете езера, намиращи се на нейна територия – Бодензее (със своята площ от 536 км2 Бодензее е третото по големина езеро в Европа след Балатон и Женевското езеро. Намира се на територията на Германия, Австрия и Швейцария) и Нойзидлерзее.

ПЛАНИНИ: Основната планинска врига в Австрия са Източните Алпи, които от своя страна се делят на три основни дяла – Централни Източни Алпи, Северни и Южни варовикови Алпи.

НАЙ-ВИСОК ВРЪХ: Гросглокнер (3798 м)

ДЪРЖАВНО УСТРОЙСТВО: федеративна полупрезидентска република, начело с президент, избиран за 6 години. Парламентът е двукамарен – състои се от Национален съвет (183 депутата, избирани за 4 години) и Федерален съвет (63 депутата, избирани за 4 години). Начело на правителството стои федерален канцлер (министър-председател).

ИКОНОМИКА: Австрия е една от 12-те най-богати страни в света по отношение на БВП на глава от населението и на висок жизнен стандарт, има добре развита социална пазарна икономика. До 1980 г много от австрийските големи индустриални предприятия са одържавени, а в последните години приватизация намали държавните стопанства до нива, сравними с други европейски икономики. Синдикатите са особено силни в Австрия и имат огромно влияние върху трудовата политика. Австрия е основно страна на средните и малки предприятия, като големите с над 1000 работника са едва 49 на брой през 2007 г. Най-силните отрасли на австрийската индустрия са металургия и машиностроене, химическа промишленост (целулозна, нефтопреработвателна), текстилна и шивашка промишленост, хартиена промишленост благодарение на изобилието от горски масиви, електрическа и електронна промишленост, хранителновкусова промишленост. След силно развитата индустрия, международният туризъм е най-важна част от националната икономика – в Австрия има 600 курорта, оборудвани с най-модерни съоръжения за практикуване на зимни спортове (това са най-посещаваните зимни курорти в Европа), Виена, музикалната сталица на Европа, и Залцбург, родният град на Моцарт, привличат ежегодно милиони туристи. В сферата на селското стопанство в Австрия са заети 3% от населението, в сферата на индустрията – 40%, а в сферата на услугите – 57%. Заради неутралитетът и стабилността на Австрия в страната се намират седалищата на големи международни организации като ООН, ОПЕК, МААЕ и други.

Брутен вътрешен продукт на глава от населението, в долари (БВП) :

Година БВП
2002 27,700
2003 30,000
2004 31,300
2005 32,500
2006 34,600
2007 39,300
2008 40,200
2009 39,200
2010 40,400
2011 41,822
2012 43,100
 

ОФИЦИАЛНИ ПРАЗНИЦИ: 1 януари (Нова Година), 6 януари (Богоявление), Великден, Възнесение Господне (четвъртък, 39 дни след Великден), Петдесетница (понеделник, 50 дни след Великден), 1 май (празник на труда), Тялото Господне (четвъртък, 60 дни след Великден) , 15 август (Успение Богородично), 26 октомври (национален празник), 1 ноември (Вси светии), 8 декември (Непорочно зачатие), 25 декември (Коледа), 26 декември (Св. Стефан).

Инфо за посолството

АДРЕС НА БЪЛГАРСКОТО ПОСОЛСТВО В АВСТРИЯ:
BOTSCHAFT DER REPUBLIK BULGARIEN
SCHWINDGASSE, 8
1040 WIEN
Tel: 0043/ 1 505 64 44; 0043/ 1 505 31 13

 

Инфо за музеи
Виена
Музей на естествената история
Музей на естествената история – открит е за посетители на 10 aвгуст 1889 г. и е вторият близнак на площада на Мария- Терезия. В него могат да се видят милиони експонати, между които множество животински и растителни видове, изчезнали преди повече от два века. С най-голяма стойност са запазеният скелет на най-дългото земно гръбначно животно - динозавърът Diplodocus и малката статуетка от времето на палеолита - Венерата от Вилендорф.
виж повече
Музей на изящните изкуства
Музей на изящните изкуства – намира се на булевард „Рингщрасе” на площада на Мария-Терезия. Това е един от ,,близнаците”, както виенчани наричат двете сгради на Музея на изящните изкуства и Музея на естествената история. Те са част от мащабното стрителство, започнато в края на XIX век от император Франц-Йосиф. Двете здания са с идентичен екстериор и обърнати с лице едно към друго, в стил неоренесанс. Интересен е фактът, че сградата на галерията е строена...
виж повече
Белведере
Белведере – намира се на втората по големина пътна артерия във Виена ,,Гюртела”. Представлява дворцов комплекс, принадлежал на един от най-великите пълководци в световната военна история, известен с победата си над османската армия през 1683 г. - принц Евгений Савойски. От двата красиви двореца (Горен и Долен Белведере), строени през XVIII век в популярния за времето стил барок, се открива уникална гледка към стария град на Виена, затова и името на комплекса в превод от...
виж повече
Виенската опера
Виенската опера е една от емблематичните сгради на централния булевард във Виена – „Рингщрасе”. Това е една от най-значителните музикални институции в Европа и в нейната музейна част може да се проследи историята на оперното изкуство. Сградата е проектирана в стил неоренесанс от архитектите Август фон Зикардсбург и Едуард ван дер Нюл. Завършена е през 1869 г. и тържествено открита с оперaта на Моцарт ,,Вълшебната флейта”. Интересен факт е, че архитектурата на сградата...
виж повече
Дворецът Хофбург
Дворецът Хофбург – това е зимната резиденция на австрийските Хабсбурги и предствлява комплекс от различни сгради и дворци на императорската резиденция, строени между XIV и XIX век. След разпадането на Австро-унгарската империята през 1918 г. части от Хофбурга са превърнати в музеи. Най-емблематични сред тях са Музеят на Сиси (императрица Елизабет – съпругата на император Франц-Йосиф I) и Императорските апартаменти, където може да се види бита и почувства духа на управляващата...
виж повече
Албертината (Albertina)
Албертината (Albertina) – също е част от дворцовия комплекс. Сградата носи името на своя първи собственик и строител – херцог Алберт фон Тешен, един от множеството зетове на Мария-Терезия. През 1919 г., след разпадането на Австро-унгарската монархия, сградата на двореца е превърната в галерия. Тя приютява една от най-богатите графични колекции в света – над 900 000 графики от времето на късната готика до наши дни. Тук се съхраняват и платна на Пикасо, Марк Шагал, Оскар...
виж повече
Катедралата “Св. Стефан” (Stefansdom)
Катедралата “Св. Стефан” (Stefansdom) – се намира на площад „Св. Стефан” в центъра на стария град и е един от символите на Виена. Първата църква на това място е построена през XII век в романски стил, а през XIV-XV век Хабсбургите напълно я реконструират, за да придобие сегашния си вид – една от най-известните готически катедрали в Европа. Изкачването до най-вискоката й точка - южната кула, която виенчани галено наричат “Щефи”, е сред...
виж повече
Дворецът Шьонбрун
Дворецът Шьонбрун и прилежащите му градини са сред най-посещаваните туристически атракции в столицата на Австрия. Те са част от културните паметници под закрилата на ЮНЕСКО – признание за богата история и красивата барокова архитектура на комплекса. Дворецът възниква в края на XVII - началото на XVIII век, на мястото на ловни имперски гори. Тук е имало и извор, който дава името на комплекса - Schoеnen brunnen (в превод от немски език „красив извор”). По време на...
виж повече
Пратерът (Wiener Prater)
Пратерът (Wiener Prater) е увеселителен парк, разположен на широка площ по крайбрежието на река Дунав. Дълги години тази територия е била собственост на императорското семейство, където са се намирали ловните полета на Хабсбургите. По време на управлението на император Йосиф II, през XVIII век, част от пространството се обособява като алея за разходки на жителите на града и постепенно тук започват да се подвизават различни артисти и атракциони, за да възникне по-късно и самият Пратер....
виж повече
Арсеналът или Военно-историческият музей
Арсеналът или Военно-историческият музей се намира срещу двореца Белведере. Първите сгради на комплекса са построени непосредствено след т. нар. Мартенска революция от 1848 г., на мястото на старите крепостни стени на града, на мястото на стари воененни гарнизони и складове. По време на Втората световна война (1939-1945) част от тях са разрушени и по-късно възстановени в оригиналния им вид. Днес Арсеналът е един от най-богатите военно-исторически музеи в света. Тук могат да се видят...
виж повече
Къщата на Моцарт (Figarohaus)
Къщата на Моцарт (Figarohaus) се намира в непосредственна близост до катедралата „Свети Стефан”. Геният е живял тук в последните три години от живота си (септември 1784 - април 1787), където е композирал ,,Сватбата на Фигаро” и други свои големи произведения. Тук може да се докоснете до живота, творчеството и бита на композитора.
виж повече
Карлскирхе
Карлскирхе се намира на Карлсплац и е една от най-красивите постройки в града. Строежът й започва след поредната чумна епидемия, по време на управлението император Карл VI, с надежда, че тази най-страшна заплаха ще отшуми и няма да грози повече града. Църквата е завършена през 1737 г., изцяло в бароков стил. Освен с красивата си фасада, тя впечатлява и с интериора си. Неслучайно Карлскирхе е единствената църква във Виена, където посещението се заплаща. Тук може да се насладите на...
виж повече
Залцбург
Родната къща на Моцарт
Родната къща на Моцарт се намира на главната улица "Гетрайдегасе" в Стария град. На 3-тия етаж е живяло семейството му, когато той се е родил на 27 януари 1756 г. Тук малкият Моцарт е композирал по-голямата част от ранните си произведения. Изложени са цигулките му, спинета му, клавесина и пианофортето на великия композитор, партитурите, избрани портрети и писма. На 2-рия етаж са представени оперите му под формата на макети на декорите, както и различни документи.
виж повече
Доммузеум
Доммузеум (в превод "Музея на катедралата") – в него са изложени съкровищницата на катедралата и пищни църковни атрибути за отслужване на литургия, редки предмети на архиепископите, богата колекция от интересни предмети според модата на XVII век, икони от цялата област от Средновековието до наши дни.
виж повече
Резиденцгалери
Резиденцгалери – разположена е в новата резиденция на епископите. Епископите са създали изключителна колекция, към която са добавени по-късни придобивки и са изложени в 15-те тържествени зали на художествената галерия. Творбите на Брюгел, Рубенс, Рембранд и други холандски художници от XVII век, заслужават вашето специално внимание.
виж повече
Музеят на играчките "Spielzeugmuseum"
Музеят на играчките "Spielzeugmuseum" е отворен през 1978 г. в Залбург и събира най-голямата колекция в Австрия на европейски играчки от последните 250 години. Музеят се памещава в сградата на някогашна болница. Днес се твърди, че сградата притежава най-красивия ренесансов двор в Залцбург. Тук са изложени на площ 800 кв м различни видове играчки – кукли и къщи за кукли, дървени играчки, хартиени театри, влакчета, оловни фигурки и много други. Предлагат се и програми за...
виж повече
Крепостта Хоензалцбург
Крепостта Хоензалцбург – това е една от най-големите средновековни крепости в Европа, запазена в много добро състояние. Издига се на 120 м над реката Залц и е отворена за посетители, като до нея може да се стигне пеша или с фуникуляр. Строежът на символа на града започнал през 1077 г., а в края на века крепостта била напълно завършена. Днес можете спокойно да се разходите из крепостните улички и да разгледате оръдията по крепостните стени, докато се наслаждавате на великолепната...
виж повече
Инсбрук
Хофбург
Хофбург е дворец, построен от Мария-Терезия на мястото на обширен дворцов ансамбъл.Тук през 1765 г. умира съпругът й Франц Лотарингски. Особено интересна е балната зала, наречена Залата на гигантите. Таваните са покрити със стенописи, дело на Франц Антон Маулберг от 1776 г. Основна тема е триумфът на фамилиите Хабсбурги и Лотаринги (мъжът на Мария-Терезия е херцог на Лотарингия), персонифицирани от две жени, които си подават ръце. По стените има портрети в цял ръст на императорското...
виж повече
Хофкирхе
Хофкирхе – църквата е строена по времето на Фердинанд І, който изпълнява плановете на баща си Максимилиян. Тя е трикорабна, в готически стил с ренесансово влияние. Строена е, за да приюти мавзолея на император Максимилиян. Мавзолеят на Максимилиян  е надгробен паметник, най-ценният скулптурен комплекс от Ренесанса в немскоезична Европа. Построен е, за да слави царуването на императора и да символизира легитимността на Свещената римска империя. През 1584 г. е завършен с...
виж повече
Парк-музей „Кристалният свят на Сваровски”
Парк-музей „Кристалният свят на Сваровски” – скрит в тайствен парк в подножието на Австрийските Алпи, недалеч от Инсбрук, ще ви разкрие неповторим кристален свят. През 1995 г. Андре Хелер сътворява по повод на 100-годишния юбилей на фабриките „Сваровски” едно подземно царство, състоящо се от 14 стаи на чудесата. Там може да видите най-големия в света кристал, да стъпите на ледената пътека, оставяйки кристални следи, да отключите фантазията си с...
виж повече
Цени на музеи

ВИЕНА
Императорските апартаменти в Хофбурга13,90 EUR, студенти (19 – 25 г.) – 12,90 EUR, деца (6 – 18 г.) – 6.50 EUR, работи всеки ден от 09.00 до 17.30 ч;
Императорската съкровищница в Хофбурга - 12 EUR, пенсионери и студенти до 27 г. (срещу документ) – 9 EUR, деца до 19 г. – безплатно, работи от 09.00 до 17.30 ч, вторник – затворена; Двореца Шьонбрун – групова цена – 14.20 EUR, деца от 6 до 18 г. – 10.50 EUR, работи всеки ден от 08.30 до 17.30 ч; Зоологическата градина на двореца – 20.00 EUR, деца и пенсионери - 10 EUR, деца под 6 год – безплатно, април-септември всеки ден от 09.00 до 18.30 ч;
Виенската опера – 7,50 EUR, пенсионери - 6 EUR, деца и студенти до 27 г. – 3,50 EUR;
Пратера - атракциите се заплащат поотделно и струват от 3 EUR до 15 EUR, Виенско колело – 10 EUR, деца от 3 до 14 г. – 4.50 EUR, работи всеки ден;
Музей на изящните изкуства – 15 EUR, пенсионери и студенти до 25 г. (срещу документ) – 11 EUR, деца до 19 г. – безплатно,  работи всеки ден от 10.00 до 18.00 ч, септември-май – понеделник затворен;
Природоисторически музей – 12 EUR, пенсионери - 10 EUR, студенти до 27 г. – 5 EUR, деца до 19 г. – безплатно, работи от 09.00 до 18.30 ч (затворен във вторник).

ЗАЛЦБУРГ
Билет за “железницата” (фуникуляр) до “Горен Залцбург” – 12.20 EUR в двете посоки, деца (6 – 14 г.) – 6,80 EUR в двете посоки, работи всеки ден от 09.00 до 19.00 ч;
Родната къща на Моцарт – 10 EUR, за студенти и пенсионери – 8,50 EUR, за младежи от 15 г. до 18 г. – 4 EUR, за деца от 6 до 14 г. – 3,50 EUR, работи всеки ден от 09.00 до 17.30 ч;

ИНСБРУК
Градската кула
– 3 EUR;
Хофбург – 7 EUR, за деца до 18 г. – безплатно, работи всеки ден от 09.00 до 17.00 ч;
Хофкирхе – 7 EUR; 
Парк-музей „Кристалните светове на Сваровски” (групова цена с предварителна резервация) – 19,00 EUR, деца (6 – 14 г.) – 7.50 EUR, работи всеки ден от 09.00 до 18.30 ч;

МЕЛК
Бенедиктинското абатство
(групова цена с предварителна резервация) – 10,50 EUR, за деца и студенти - 6 EUR.

КЛОСТЕРНОЙБУРГ – манастир-дворец (групова цена с предварителна резервация) – 11.00 EUR

Музеите изискват документ за самоличност  за удостоверяване на възрастта при ползване на намаление.

Оповестените тук цени на музеи са към 18.12.2018 г. и „Руал Травел“ не се ангажира с тяхната абсолютна точност.