Пропътувай мечтите си!
Пропътувай мечтите си!

Полезна информация

Екскурзии и почивки » Полезна информация » Полезна информация за Австралия
Инфо за страната
Австралия
Флаг Австралия
Австралия

Столица: Канбера
Най-голям град: Сидни
Официален език: Английски
Население: 22 926 576
Площ: 7 741 220km2

Валута: Австралийски долар (AUD)
Часова зона: GMT+8 до GMT+11 в различните щати

ЗНАМЕ: Знамето на Австралия представлява син фон, като в горния ъгъл откъм пилона е изобразgено английското знаме (нар. още Юниън Джак). Под това изображение се намира звездата на Федерацията, бяла със седем лъча, изобразяващи седемте щата на страната. Другата половина на знамето представлява изображение на съзвездието Южен кръст (станало символ на Австралия при първичното колонизиране на териториите й) в бяло, с една малка звезда с пет лъча и останалите четири с по седем лъча.

ДЪРЖАВНО УСТРОЙСТВО: Австралия е парламентарна монархия. До началото на ХХ-ти век е колония на Великобритания. Получава независимост през 1931 г. През 1999 г. се провежда референдум за държавното й устройство и управление, в резултат на който държавата остава в състава на Общността на нациите (Британската общност или Commonwealth). Следователно държавен глава е кралицата на Великобритания. Тя назначава избрания от парламента генерал-губернатор. По форма на вътрешно държавно устройство Австралийският съюз е федерална държава, състояща се от седем провинции: Виктория, Нов Южен Уелс, Тасмания, Южна Австралия, Западна Австралия, Северна Територия, Куинсланд, и един окръг – Канбера. Общата площ на тези територии е 7 741 220 кв. км.

НАСЕЛЕНИЕ:  Австралия има население от около 22 926 576 души (към 2011 г.).
Аборигените – коренните жители на континента – днес са едва около 1% от населението, над 90% са потомци на бели заселници от Европа, а останалите са с азиатски произход. Официален език е английският, но се използват още около 250 местни езици и диалекти. Няма официална религия, близо 70% са християни, доста по-слабо разпространени са будизма, исляма, юдаизма, хиндуизма. Аборигенските вярвания са широко разпространени и толерирани.

КЛИМАТ: Климатът в северна Австралия е субекваториален, с дъждовен и сух сезон и високи температури през цялата година. В централната част климатът е пустинен. Субтропичен е в Южна Австралия, а в южната част на остров Тасмания, поради охлаждащия ефект на Антарктическото течение, климатът е умерен. Характерно за Австралия е противоположността на сезоните на тези в Северното полукълбо – зимата е между юни и август, а лятото е между декември и февруари.

ТРАНСПОРТ: Континентът е разположен на голяма територия с малко население. Отдалечеността на стопанските центрове налага развитието най-вече на въздушния транспорт, в последните години тласък получава и сухоземният.

Брутен вътрешен продукт на глава от населението, в долари (БВП):

година

БВП

2005

31,600

2006

33,300

2007

37,300

2008

38,100

2009

39,900

2010

41,000

2011

40,200

 

ПАРИЧНА ЕДИНИЦА: австралийски долар (AUD), равнява се на 100 цента.

ВРЕМЕ: Гринуичко време + 8 до +11 часа в различните щати.