Пропътувай мечтите си!
Пропътувай мечтите си!

Полезна информация

Екскурзии и почивки » Полезна информация » Информация за Република Мавриций
Инфо за страната
Мавриций
Флаг Мавриций
Мавриций

Столица: Порт Луи
Най-голям град: Порт Луи
Официален език: В страната се използват следните езици: креолски – 86.5 %, божпури – 5.6 %, френски – 4.1 %, други - 2.6 % (включително английски език, който е официален в Националната асамблея, говорим от по-малко от 1 % от населението), и др.
Население: 1 356 388
Площ: 2 040km2

Валута: Мавританска рупия (MUR)
Часова зона: GMT + 4

Знаме: Четири равни хоризонтални ленти: червено (горе), синьо, жълто и зелено. Червената лента представлява самоопределението и независимостта; синята - Индийския океан, който обгръща острова, жълтата е интерпретирана като новата светлина на независимостта, златното слънце или светлото бъдеще, а зелената символизира селското стопанство и буйната растителност на острова.

Република Мавриций ключва о-в Мавриций, о-в Родригес,  както и островите от архипелага Каргадос или Карахос или Св. Брендън  и островите Агалега. От друга страна, островите на Република Мавриций, заедно с о-в Реюнион образуват архипелага на Маскаренските острови.

Географско разположение: Остров Мавриций е разположен в Индийския океан, на около 900 км източно от Мадагаскар и на 200 км североизточно от о-в Реюнион, на 20 градуса южна ширина и на 57 градуса източна дължина.

Площ на остров Мавриций: 1 865 км2
Островът от север на юг има най-голяма дължина от 63 км, а от запад на изток – най-голяма ширина от 47 км.

Климат: умерен тропически, с топла, суха зима (от май до ноември); горещо и влажно лято (от ноември до май).

„Бог е създал остров Мавриций, а после – Рая, по негов образ и подобие”, казва не друг, а вечният скептик Марк Твен!

Зад райската картина, която всички свързват с този малък остров в Индийския океан, опасан с плажове с бял пясък, които се къпят от тюркоазените води на лагуната, се крие една модерна и добре развита страна. Зад големите хотели, развиващи висококласен туризъм, се крие една колоритна страна с невероятно разнообразие от пейзажи. Хората тук са усмихнати и гостоприемни. Обслужването е безупречно. Храната в хотелите е отлична, съчетание от европейска кухня и характерни ястия от острова, креолска, тайландска, индийска кухня и пр. Всеобщо е впечатлението на всички гости на острова – и тези, които го посещават за първи път, и „постоянните посетители”, че тук те се чувстват като у дома си и че това е идеалното място за една безгрижна ваканция.

Остров Мавриций е рай за туристите, защото е перфектното място за почивка – топло е през цялата година, островът е опасан с плажове от бял пясък, които се къпят от тюркоазените води на лагуната и с рифове, предлага модерна хотелска инфраструктура и перфектно обслужване. Хората тук са усмихнати и гостоприемни – местните жители, били те креоли, индуси, китайци или европейци, са толерантни един към друг и създават атмосфера на сигурност и лекота. От друга страна обаче, за разлика от много свои съседи, този остров предлага и доста забележителности – както природни (Националния парк „Блек Ривър Горджис”, Долината на цветовете, водопадите и прекрасните заливи), така и архитектурни и културни (Еурека, двореца дьо Лабурдоне, църквата „Св. Франциск”, храма Махесварнат Шив Мандир, десетките дестилерии за ром на по над 150 години). Тук разбира се ще чуете тъжната история на изчезналото вече додо. А западното крайбрежие на острова, където се намират предлаганите от нас хотели, е известно с най-красивите залези на света! Остров Мавриций предлага интересен престой за любителите на нови впечатления, безгрижна почивка за желаещите да се излежават на плажа, незабравими преживявания за малки и големи!

Северно крайбрежие: Намиращо се на завет, северното крайбрежие на острова има особено благоприятен климат и неговите обширни пясъчни плажове, къпани от спокойните води на океана, са особено благоприятни за практикуването на всякакви водни спортове. Северното крайбрежие често е наричано „Сен-Тропе на Мавриций”, то е туристическият център на острова, с голяма концентрация на луксозни хотели, ресторанти, барове, бутици и яхтени пристанища. Крайбрежието е приятно съчетание на красива природа с множество възможности за забавления и нощен живот. Най-реномираните плажове тук са Grand Baie, Trou aux Biches, Mon Choisy и Pereybere. Ако почивате тук, не бива да пропускате да посетите удивителната Градина на грейпфрутите – съвкупност от разнообразни тропически плодови дървета и пъстри екзотични цветя, както и разглеждането на най-голямия хиндуиски храм – Maheswarnath Temple в Triolet.

Западно крайбрежие: По западното крайбрежие, защитено от юг от полуострова Льо Морн Брабант, а откъм сушата – от високите и характерни силуети на планините Вакоас и Блек Ривър, се редуват красиви плажове и села, в които хората се препитават от риболов, отглеждане на елени и производство на сол. Климатът тук е сух и топъл, но най-голямото богатство на този бряг е неговата лагуна. Предпазвана от коралов риф, тя създава най-благоприятните условия на острова за практикуване на водни ски, гмуркане и други водни спортове, а за романтиците крайбрежието предлага най-красивите залези в света. Най-известните плажове са Flic en Flac, Tamarin и този на полуострова Morne Brabant. Други атракции в тази част на острова са риболовът, плуването с делфини, посещението в националния парк Black River Gorge и неговите водопади, явления като невероятната цветна (синя, зелена, червена и жълта) земя на селището Chamarel.

Източно крайбрежие: Източното крайбрежие ще ви очарова с най-дългите бели плажове на остров Мавриций, защитени от коралови рифове. Този бряг, със своите закътани заливчета, е и най-девствената част от острова. Почти всички ресторанти, барове и бутици се намират в луксозните хотели. Освен да си почивате на райските плажове - Belle Mare и Palmar, можете да направите пикник на известния остров Ил-о-сер (Островът на елените) или да посетите морския резерват на островчето Ил-о-егрет (Островът на чаплите). Атмосферата на острова пък можете да почувствате, като се разходите из най-големия открит пазар на острова в Centre di Flacq или по уличките на селището Trou d’Eau Douce.

Южно крайбрежие: Южното крайбрежие на острова предлага красиви гледки на прозрачни сини води и коралови рифове. Панорамата към скалите Gris-Gris и la Roche qui pleure (Плачещата скала) са прекрасни примери за това, че тук се разкриват най-дивите пейзажи от острова. Тук брегът е рядко населен и девствен. Гледката се допълва от плантации със захарна тръстика и чай, реки и известни резервати като Valle di Ferney. Посещението на градчетата Mahenbourg, Bel ombre ще ви запознае с историята на острова. Известните плажове са Bel Ombre, le Morne и Blue Bay. Тук е раят за сърфистите.

Гъстота на населението: 623 д/км2.

Езици: Официални езици – английски и френски, говоримият език от почти всички местни е маврицийски креолски, който свързва всички етноси на острова, но не се изучава в училище, нито пък е признат за официален език. Маврицийският креолски се е оформил през XVIII век, създаден от необходимостта за общуване между робите, които били от различен произход, от една страна и между робите и колонизаторите – от друга страна. В основата на тоци маврицийски креолски е френският език, деформиран фонетично и опростен граматически от робите, но също така и обогатен с думи от английски, от мадагаскарски, от хинди и от мандарин. Това е един самороден говорим език, чиито граматически и правописни правила лингвистите се опитват да структурират едва напоследък. Към майчиния език на всеки маврициец се прибавя този говорим от всички език, който е признак за принадлежност към маврицийския народ. 

Средна продължителност на живота: 75,8 години; мъже -  72.4 г. и 79,5 г. за жените.

Религия: хиндуисти - 48.5 %, римокатолици - 26.3 %, мюсюлмани - 17.3 %, други християнски деноминации - 6.4 %.

Големи градове: Port Louis (135 000 жители), Beau-Bassin Rose-Hill (104 000 жители), Quatre Bornes (90 000 жители), Curepipe (79 000 жители).

Реки: Букан, Каскад, Ситрон, Креолската река, Ревиер де гале и др.

Планини: Le Pouce, Pieter Both, Piton De La petite Riviere Noire и др.

Най-висок връх: Мон Питон (828 м).

Държавно устройство: Мавриций е парламентарна република с еднокамарна Национална асамблея (максимум 70 депутати, 62 от които се избират пряко в многомандатни райони и до 8 мандати, разпределени на некласирали се в изборите партии, разпределени от Бюрото на избирателния комисар). Мандатът на депутатите е 5-годишен. Правната система е основана на френското гражданско право.

Брутен вътрешен продукт на глава от населението, в долари (БВП):

2017

9,672

2016

9,613

2015

9,115

2014

10,001

2013

9,480

2012

9,114

2011

8,993

2010

7,772

Национален празник: 12 март - Ден на независимостта (от Великобритания - 12 март 1968 г.).

ЛЮБОПИТНО: печално известната птица ДОДО – символът на острова – голяма, доста тежка птица (по-голяма от пуйка) с извита човка и атрофирали криле, прекалено тежка, за да лети, през XVII век е била активно ловувана от холандските колонизатори на острова до тоталното изтребване на вида някъде около 1692 г.

Инфо за посолството

В Република Мавриций няма българско посолство. Компетентни дипломатически представителства са:

Посолство на Република България в Претория

Адрес: 1071 Church street, 0083 Hatfield, Pretoria, Republic of South Africa
Тел.: +27 12 342 37 20; +27 12 342 79 41
Факс: +2712 342 37 21
Работно време: По - Пт, 09.00 - 12.00 ч.
Мобилен тел.: +27 79 893 7336 - при спешни и неотложни случаи в извънработно време, празнични и почивни дни.
E-mail: Embassy.Pretoria@mfa.bg;
Website: www.mfa.bg/embassies/southafrica

ВАЖНО: За България е акредитирано посолството на Мавриций в Берлин

Посолство на Република Мавриций в Берлин
Адрес: Kurfürstenstraße 84, 10787 Berlin
Teлефон: +4930 26 39 36 0
Факс: +4930 26 55 83 23
E-mail: berlin@mauritius-embassy.de