02/980 46 46
Пропътувай мечтите си!
Пропътувай мечтите си!

Полезна информация за Хонконг

Туристическа агенция » Дестинации » Хонконг
Флаг Хонконг Хонконг

Топ оферти за Хонконг

Китай, Хонг Конг и Макао
13 дни
СамолетнаСамолетна
На цени от:
4363 лв.
виж повече

Инфо за страната

Официален език:

китайски и английски

Население:

7 453 836

Площ:

1 108km2

Валута:

Хонконгски долар (HKD)

Часова зона:

GMT+8

Знаме:

Знамето на региона представлява бял петолистен цвят на Хонгконгска орхидея на червен фон в средата. Дизайнът на знамето е приет на 4 април 1990 година на Третото събрание на Националния конгрес. Знамето на Хонг Конг е било официално издигнато за пръв път на 1 юли 1997 г. на церемонията по прехвърляне на суверенитета от Великобритания на Китай.

Площ:

Хонг Конг е административна област в Китай, бивша колония на Великобритания, с площ от 1108 км². Намира се в югоизточен Китай, на брега на Южнокитайско море.

Граничи с:

 • Макао на запад;
 • Южнокитайско море;
 • Гуандун на север.

Население:

Над 95% от населението на Хонг Конг е съставено от китайци, по-голямата част от които са кантонци. Срещат се и етническите групи хака и чаоджоуци.

Средна продължителност на човешкия живот:

84,2 години по данни от 2016 г.

Религии:

 • будизъм;
 • конфуцианизъм;
 • даоизъм (20%);
 • християнството (12%);
 • мюсюлманството (4%).

Релеф:

Релефът е преобладаващо хълмист до планински, с малко равнини, зает предимно от гори, полета и обработваеми земи. Около 40% от останалата площ е заета от паркове и резервати.

Реки:

С малкото си естествени езера и реки, недостъпните подземни води и сезонните валежи, региона няма постоянен източник на прясна вода. Река Донг в провинцията Гуадонг е източен приток на Перлената река. Донг е най-големият източник на вода за Хонг Конг. Над 70% от водата за битови нужди в Хонг Конг идва от този водоизточник.

Планини:

 • Тай Мо Шан (957 м);
 • Лантау (934 м);
 • Утонг (943,7 м).

Най-висок връх:

Тай Мо Шан (957 м).

Държавно устройство:

Територията на Хонг Конг е разделена на 18 района, като всеки от тях има районно събрание, което представя въпросите от местно значение пред Правителството на Хонг Конг.

Икономика:

Хонг Конг е 35-тата най-голяма икономика в света. Икономиката на района е характерна с ниски данъци, минимална намеса на правителството на пазара и установен международен финансов пазар. От там минава поне 50% от целия китайски износ. Заради положението си на картата, Хонг Конг разполага с най-заетото летище за международни товари, както и със седмото най-заето транспортно пристанище в света. Природните ресурси и над 90% от храната в Хонг Конг се внасят. Секторът на услугите генерира над 93% от икономическата продукция на региона. Туризма е голяма част от икономиката на Хонг Конг.

Брутен вътрешен продукт на глава от населението, в долари: